Окупанти погрожують підприємцям за обіг гривні

Окупанти погрожують підприємцям за обіг гривні

Окупанти погрожують підприємцям за обіг гривні, а виплати за народження дитини можна отримати лише за наявності паспорту рф.

Про це повідомила Луганська ОВА. 

Із початку січня не припиняються рейди окупантів по магазинах – шукають тих, хто досі приймає гривню. Вже повідомлялося навіть про затримання валютників, які здійснювали її обіг. Крім того, під час обшуків вилучають банківські термінали.

Аби посилили відповідальність за обіг гривні, віднедавна за продаж товарів в українській валюті на окупованих територіях передбачено штраф у 300 тисяч рублів.

"Жителів захоплених регіонів хочуть зробити залежними від виплат в рублях. Полюють на гривню і водночас посилюють паспортизацію. Бо саме паспорт є необхідною умовою отримання усіх соціальних виплат", - зазначають у ЛОВА.

Зокрема, гроші за так званим «материнським капіталом» видають тільки при пред’явленні російського документа. 

Дорівнює він розміру регіонального прожиткового мінімуму, який, нагадаємо, на окупованій Луганщині – найнижчий. Навіть на захоплених територіях Запоріжжя та Херсонщини він більший. Не кажучи вже по регіони рф, де ці виплати на декілька тисяч вище.

Ще влітку росіяни обіцяли повернути лисичанам надання комунальних послуг у повному обсязі упродовж кількох тижнів. У лютому вони хизуються поверненням водопостачання 10 % жителів, із тих, хто залишився. Не централізованого – зі свердловин. Інші не мають і цього.

Нагадаємо, пенсію у самопроголошеній «лнр» не призначатимуть, якщо людина має аналогічні виплати в Україні чи росії.