Багатопрофільний ліцей проводить традиційний сєвєродонецький математичний турнір

Багатопрофільний ліцей проводить традиційний сєвєродонецький математичний турнір

Попри окупацію рідного міста та віддалену роботу, Сєвєродонецький багатопрофільний ліцей проводить традиційний турнір для юних фізиків і математиків пам’яті І.І. Антипова. Цьогоріч організовують два турнірних дні 27 лютого - з фізики, 28 лютого  - з математики.

За словами адміністрації закладу, математичний турнір 2023 року вже дев’ятнадцятий. Перший провели 13 березня 2005 року. Ініціаторами турніру були вчителі Сєвєродонецького багатопрофільного ліцею Людмила Литвиненко та Ганна Чмирьова. Він отримав ім’я першого директора сєвєродонецької школи №16 - Івана Івановича Антипова .

Сєвєродонецький математик Іван Антипов

“Іван Іванович Антипов у 1965 році приїхав до Сєвєродонецька та почав працювати спочатку в СШ №3 учителем математики, потім директором СШ №6, а потім очолив педагогічний колектив СШ №16.

Умілий організатор, він зумів згуртувати вчителів, створити колектив творчих особистостей. Силами вчителів та батьків оформлювали кабінети, створювали матеріальну базу школи. У той період школа була признана однією з найкращих у місті. Іван Іванович деякий час очолював міське методичне об’єднання вчителів математики”, - згадують директора колеги.

Перший турнір організовували для учнів Сєвєродонецька, та вже на другий запросили учасників з Рубіжного та Лисичанська, а у третьому брали участь школярі з тоді ще не окупованого Луганська. Так турнір отримав статус регіонального.

Сєвєродонецький багатопрофільний ліцей взимку 2022

Сєвєродонецький багатопрофільний ліцей взимку 2022

Щороку  конкурс об’єднував понад 300 юних поціновувачів фізики та математики. Як згадують організатори, своєрідний рекорд встановила учениця ліцею Тетяна Каламбет, яка ставала переможницею турніру три роки поспіль.

З 2010 року організатори впровадили заочний тур, а 2021-го через карантинні обмеження турнір проводили в онлайн форматі. Це дозволило збільшити кількість учасників та розширити географію.

Учасники турніру 2021 року

Учасники турніру 2021 року

“Серед учасників - 91 учень закладів освіти міста Сєвєродонецька, 24 учні з міста Рубіжного, 23 учні з міста Лисичанськ. Приємно зазначити, що вперше учасниками стали учні з міста Старобільська, Сватівського, Біловодського, Євсузького, Новопсковського, Яменського, Нижньодуванського, Покровського ліцеїв, Паньківської, Бараниківської, Марківської та Житлівської гімназій”, - розповіли під час нагородження призерів 2021 року.

У минулому році турнір пам’яті Антипова відбувся за кілька днів до повномасштабного вторгнення росії. Зв’язок з багатьма учасниками обірвався, проте це не завадило, хоча й з запізненням, підбити підсумки та нагородити переможців.

Грамота переможця турніру 2022

Грамота переможця турніру 2022

“На жаль, повномасштабне вторгнення рф до нашої країни не дало нам змоги підвести підсумки та нагородити призерів вчасно. Але зараз ми маємо можливість це виправити. Ми щиро вітаємо усіх учасників турніру, бажаємо вам здоров’я, миру, творчої наснаги та задоволення від власного розвитку. Ми дуже сподіваємося на зустріч наступного року і запрошуємо усіх Вас на XIX турнір в нашу мирну незалежну Україну!”, - написали організатори у серпні 2022-го.

Після евакуації працівників “Ліцей багатопрофільний м. Сєвєродонецька” відновив навчання дистанційно. Випускникам видали свідоцтва про повну загальну середню освіту та навіть набрали 10 профільний класів.

“У цьому році ми набирали десяті класи. До нас прийшли 85 дітей. Частина з них - наші учні, які перевелись з дев’ятих класів. Інші прийшли до нас з навчальних закладів не лише Сєвєродонецької громади, а й інших міст України. Наразі, у нас працює 21 вчитель. Штат повністю укомплектований, всі спеціалісти на місці”, - розповіла у вересні директорка ліцею Вікторія Кіяшко.

Дев’ятнадцятий турнір юних фізиків та математиків проводять дистанційно для учнів 8-10 класів. Участь можуть взяти школярі з усієї України. Переможців з кожного предмету будуть визначати окремо. Завдання кожного дня буде виставлено о 15.00 за київським часом, і роботи приймаються до 23.59 того ж дня.

“Робота складається з трьох завдань: онлайн-тесту та двох задач. Звертаємо Вашу увагу на те, що він триває 40 хвилин і має тільки одну спробу. Після проходження тестування необхідно помітити завдання у гугл-класі як виконане. До кожної задачі необхідно зробити розв’язок, сфотографувати та прикріпити до відповідного завдання у гугл-класі.

Кожне завдання в залежності від складності має певну кількість балів. Максимальний сумарний результат – 25 балів. Переможець визначається сумарною кількістю балів за всю роботу. Сподіваємося, що реалії сьогодення дадуть нам змогу провести турнір і ми з радістю побачимо усіх бажаючих”, - зазначають організатори.

Зареєструватись на конкурс можна за посиланням , а завдання отримати на сайті ліцею.

Про те, як пройшов перший урок Сєвєродонецького багатопрофільного ліцею в навчальному році 2022-2023 читайте в ексклюзиві "Сєвєродонецьк онлайн"