Школи Сєвєродонецька розпочали дистанційне навчання

Школи Сєвєродонецька розпочали дистанційне навчання

З 1 вересня 20 шкіл Сєвєродонецька розпочали дистанційне навчання. Журналісти “Сєвєродонецьк онлайн” завітали до вчительки історії Сєвєродонецького багатопрофільного Ліцею Наталії Міхнєвської та долучились до першого у цьому навчальному році уроку.

Наталія Міхнєвська - класна керівниця 11-го класу Історичного профілю. Для своїх учнів проводить перший урок на тему “Ми українці. Честь і слава незламним”. Перед початком - хвилина мовчання у пам’ять за загиблими українськими захисниками та цивільними жертвами російської агресії та прослуховування Державного гімну.

“Я хочу почати цей урок з епіграфу. Це висловлювання належить відомому письменнику Оскару Уайльду, твори якого ви вивчали на уроках зарубіжної літератури. “Світ ділиться на тих, хто вірить в неймовірне, та тих, хто робить неможливе”. Сьогодні ми будемо говорити саме про тих, хто не просто вірить, а робить неможливе”, - звернулась до учнів вчителька.

В класі Наталії Міхнєвської 20 учнів. До уроку приєднались через освітню платформу “HUMAN”. Разом з вчителькою вони згадали найвідоміших постатей новітньої історії України, які спільними зусиллями захищають нашу країну - політиків, військових, волонтерів, спортсменів, та обговорили сучасні легенди, які народились під час війни, що триває. Такі як “Привид Києва”.

До уроку доєднався й військовослужбовець однієї з бригад, який поділився з майбутніми випускниками та захисниками своїм досвідом. Наприкінці уроку учні на інтерактивній мапі відмітили місце свого перебування в Україні та за кордоном, що символізує єдність Ліцею, незважаючи на відстані.

“Учні мотивовані, патріотичні. У багатьох родичі служать у ЗСУ. У нас багато відмінників, переможців конкурсів, олімпіад. Діти роз’їхались по різних країнах - до Литви, Латвії, Німеччини, та різних містах України. 5 учнів з мого класу перевелись до інших шкіл, де зараз можливе офлайн навчання”, - розповідає Наталія Міхнєвська.

Вчителька історії Наталія Міхнєвська

Вчителька історії Наталія Міхнєвська

За словами вчительки, є в класі й учні, які залишились на тимчасово окупованій території, але продовжили навчання в Ліцеї, щоб отримати український атестат. Випускники, які виїхали до країн Європи та пішли там до школи, одночасно продовжили навчання й в українському закладі освіти.

Пані Наталія, як і багато інших вчителів, наприкінці березня під обстрілами виїхала з Сєвєродонецька до Дніпра. Там продовжила навчати дітей в онлайні та готувати учнів до здачі Національного мультипредметного тесту, з якого багато ліцеїстів отримали 200 балів. Зараз працюють на новій платформі.

“Платформа цікава, вона поєднує в собі все необхідне: журнал, розділ для завантаження матеріалів, чат, адже раніше з учнями ми спілкувались у різних месенджерах, що було незручно. Коли я готувалася до уроку, то оцінила усі переваги цієї платформи. Я зробила дошку, на якій розмістила 10 мап. Для учнів під час уроку вони будуть збільшені і доступні для роботи. Чи могли б ми в класі так зручно ними користуватися? Потрібно було б або усім роздрукувати, або показувати на проекторі, де важко щось роздивитись. А тут воно для усіх буде на екрані”, - розповідає вчителька.

Робочий матеріал до уроку історії

Робочий матеріал до уроку історії

Ліцей багатопрофільний м. Сєвєродонецька входить до списку 100 найкращих шкіл України. За словами його директорки Вікторії Кіяшко, у 2022 році дистанційно навчатимуться понад 220 учнів. Набрали десять профільних класів - 4 десятих та 6 одинадцятих.

“В цьому році ми набирали десяті класи. До нас прийшли 85 дітей. Частина з них - наші учні, які перевелись з дев’ятих класів. Інші прийшли до нас з навчальних закладів не лише Сєвєродонецької громади, а й інших міст України. Наразі, у нас працює 21 вчитель. Штат повністю укомплектований, всі спеціалісти на місці”, - розповіла Вікторія Кіяшко.

Сєвєродонецький багатопрофільний ліцей до руйнувань

Сєвєродонецький багатопрофільний ліцей до руйнувань

За словами директорки, наразі немає інформації про стан будівлі Ліцею, що залишилась у Сєвєродонецьку. Відомо, що з березня по червень від російських обстрілів у школі пошкоджений дах спортивної зали та кабінету фізики, вибиті вікна. Техніку, яка залишилась в школі розграбували окупанти.

Пошкоджений дах школи

Пошкоджений дах школи

Учні та колектив ліцею до першого вересня створили відео, де згадали чудові моменти спільного навчання та записали звернення один до одного. “Сьогодні немає значення, де ми знаходимося, бо наші серця б’ються у єдиному ритмі. Вперед до нових вершин! Пишемо історію разом! Переможемо! Все буде Україна!”

За інформацією Луганської ОВА, у 2022-2023 навчальному році в дистанційному форматі працюють 20 закладів загальної середньої освіти Сєвєродонецької міської територіальної громади. У цих школах працюють 654 педагоги, навчаються 8 248 дітей, зокрема й ті, що живуть на тимчасово окупованій території України.

До перших класів прийняли 205 учнів, які навчатимуться у 15 класах різних закладів освіти. 264 учні вступили до 10-х класів сєверодонецьких ліцеїв. 

Про те, як школи громади готувались до нового навчального року читайте в інтерв'ю начальниці Управління освіти Сєвєродонецької ВЦА Лариси Волченко.