Як ВПО почати свою справу та відкрити ФОП

Як відкрити ФОП в Україні-2023: інструкція для початківців

Попри складну економічну ситуацію в країні, вже сьогодні багато українців реєструють власну справу. Як повідомив віце-прем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, загалом за 2022 рік відкрито понад 140 тисяч нових ФОПів у “Дії”.

Для легальної роботи варто зареєструвати ФОП – статус фізичної особи-підприємця. По-перше, ви працюватимете у правовому полі, банки не блокуватимуть платежі, та й організації воліють мати справу не з фізичними особами. По-друге, вам чи вашим найманим працівникам нараховуватиметься трудовий стаж. Також не треба забувати про те, що податки під час війни необхідні для підтримки країни.

У свою чергу держава теж пішла на зустріч підприємцям. Законодавці значно знизили податкове навантаження на фізосіб. З 1 квітня 2022 року та до завершення дії воєнного стану підприємці першої та другої груп можуть не сплачувати єдиний податок і не заповнювати декларацію платника єдиного податку. Крім того, їм дозволено не сплачувати ЄСВ за себе та за мобілізованих до Збройних сил України працівників.

До того ж, відкриття ФОП може стати виходом для внутрішньо-переміщених осіб. Людина може “монетизувати” свої навички, офіційно отримавши статус підприємця. Це дозволить їй внести свій вклад у перемогу, адже податки зараз надважливі для країни. Також це може допомогти адаптуватися у громаді.

Наразі відкрити ФОП стало легше, бо все можна зробити онлайн, витративши мінімум часу.

“Сєвєродонецьк онлайн” пропонує коротку інструкцію та корисні поради, щоб вільно орієнтуватися в цій темі самостійно, а також розбирає - які нюанси є для ВПО. 


ФОП відкрити дуже просто: заяву можна подати на порталі “Дія”. Для цього знадобиться десь 10 хвилин. Вам треба мати на руках лише паспорт та ідентифікаційний номер платника податків. Однак є деталі, які слід продумати заздалегідь.

Електронний підпис

Якщо у вас його ще немає, то можна отримати в будь-якому банку. Наприклад, у “ПриватБанку” це робиться дуже легко. Електронний підпис потрібен для реєстрації у “Дії”.

КВЕДи

КВЕД – код за класифікатором видів економічної діяльності, тобто саме те, чим ви будете займатися: надавати послуги, продавати товари чи вирощувати сільськогосподарську продукцію. Необхідно буде обрати головний КВЕД і додаткові. Водночас краще наперед подумати, які КВЕДи можуть знадобитися для роботи у майбутньому. Їхня кількість необмежена (на загальну суму податків це не впливатиме). Ознайомитися з їх переліком можна на офіційному ресурсі. Але ж не біда, якщо ви забули вказати якийсь КВЕД – нині їх легко можна додавати вже у створений ФОП, зокрема, й через “Дію”.

Оподаткування

Цей критерій можна розглядати й до, і під час подачі заяви, бо “Дія” надає роз'яснення і ви можете одразу для себе вирішити, яку систему оподаткування та групу обрати для свого ФОП. Багато хто користується спрощеною системою, бо вона підходить для невеликих підприємств. Існує ще загальна система, але її обирають для великих підприємств зі значними доходами та великою кількістю найманих працівників. Груп платників єдиного податку для ФОП існує чотири, “Дія” у заявці детально про них розповідає, тож ви можете обрати ту, що найбільш підходить. Крім того, у "Дії" можна пройти тест, щоб визначитися з цим питанням. 

Коротко про групи

  1. Роздрібна торгівля на ринку та надання побутових послуг, немає найманих працівників, а річний дохід повинен бути не більше 167 мінімальних зарплат (1 118 900 гривень), не платник ПДВ. Ставка єдиного податку – до 10% від прожиткового мінімуму.
  2. Виробництво, торгівля, надання послуг населенню, ресторанний бізнес, можна найняти до десяти людей, річний дохід – 834 мінімальні зарплати (5 587 800 гривень). Ставка єдиного податку – до 20% від мінімальної зарплати.
  3. Майже всі види діяльності, можна наймати необмежену кількість людей, річний дохід – 1167 мінімальних зарплат (7 818 900 гривень). Ставка єдиного податку – 3% від доходу для платників ПДВ і 5% – для не платників. На відміну від 1-ї та 2-ї груп, 3-тя може співпрацювати з підприємствами та організаціями - юридичними особами.
  4. Фермерство, сільське господарство, без найманих працівників (але можна, щоб працювали члени сім'ї). Ставка єдиного податку залежить від розташування земельних ділянок та інших параметрів.

Після того, як ви заповните заявку у “Дії”, система її автоматично перевірить і, якщо не знайде помилок, направить до Єдиного реєстру для реєстрації ФОП. Також дані будуть спрямовані до податкової. Як тільки ФОП буде оформлено, прийде відповідне повідомлення в особистий кабінет та на електронну пошту. Після цього можна буде отримати виписку – офіційний документ про реєстрацію ФОП. Вона може з'явитися не одразу, бо на постановку на облік у податковій та органах статистики може піти деякий час, зазвичай це 2-3 дні.

Якщо у вас спрощена система оподаткування, зможете розпочати працювати одразу після реєстрації. Якщо ж обрали загальну – необхідно зареєструвати Книгу обліків доходів в податковій.

Важливий момент: для роботи ФОП вам може знадобитися банківський рахунок, його можна відкрити у будь-якому банку. Але треба бути готовими до того, що після реєстрації ФОП вам почнуть дзвонити з пропозиціями майже всі банки країни, змагаючись за нового клієнта та пропонуючи акції, знижки та кешбек. Принаймні, з автором цього тексту було саме так.

Як бачите – загалом усе просто.

Крім відкриття ФОП у “Дії”, можна також відвідати ЦНАП чи скористатися послугами приватних юристів, але для цього, зрозуміло, треба обрати час і можливість. Однак там вам спеціалісти допоможуть розібратися з незрозумілими питаннями.

Розглянемо приклад

Через війну багато українців стали переселенцями. Виїжджаючи з рідних міст, люди можуть втратити роботу, тож оформити ФОП – гарний спосіб розпочати власну справу. Наприклад, журналіст переїхав до нового міста проживання і хоче працювати з організаціями. Для цього йому необхідно зареєструвати ФОП. Обирати собі КВЕДи можна з розділу 63 (Надання інформаційних послуг), з якого підходить КВЕД 63.91. Він включає діяльність інформаційних агентств з надання новин, фотографій і сенсаційних матеріалів для засобів масової інформації чи 63.11 (Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність). Можна також додати коди 74.20 чи 59.11 у разі потреби фото- і відеозйомки. Далі необхідно визначитися з групою оподаткування: для того, щоб працювати з організаціями та юридичними особами, журналісту необхідно обрати 3 групу на 5%. Потім заповнити заявку в “Дії”, дочекатися реєстрації і все, можна працювати з різними організаціями, сплачуючи доходи та наближаючи країну до перемоги.
 

Податки ФОП

Підприємці на спрощеній системі оподаткування мають сплачувати єдиний соціальний внесок та єдиний податок.

ЄСВ – консолідований страховий внесок в Україні, збір якого здійснюється в системі загальнообов'язкового державного страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі. Він залежить від розміру мінімальної зарплати та впливає на страховий стаж.

Зараз він дорівнює 1474 гривні (22% від мінімальної зарплати). Його сплачують незалежно від отриманого доходу.

Єдиний податок – перша група платить до 10% прожиткового мінімуму, друга – до 20% мінімальної зарплати, третя – якщо платник ПДВ, то 3% від отриманого доходу, якщо не платник, то 5% від доходу, у четвертої групи інші ставки, бо це – сільгоспвиробники та фермери й в їхньому випадку все залежить від грошової оцінки земель, їхнього розташування тощо.

Дізнатися реквізити рахунків податкової, на які необхідно сплачувати податки, можна також легко в Електронному кабінеті платника податків. Примітка: ФОП реєструється за місцем проживання, якщо ви переселенець – за адресою проживання, вказаною у довідці ВПО. Саме до тих бюджетів будуть “приходити” ваші кошти, навіть якщо ви змінили місце проживання. Тут увага: у жодному разі не вказуйте місце реєстрації з окупованої території, бо в такому випадку на ваші рахунки не “дійдуть” ніякі гроші. Система вважатиме вашу діяльність незаконною, навіть якщо ви знаходитеся в Україні й не маєте, окрім реєстрації, нічого спільного з окупованими територіями.

Звітність

Всі ФОП мають вести звітність своєї діяльності та подавати документи до контролюючих органів. Для цього рекомендуємо зареєструватися в Єдиному кабінеті платника податків. Через цей сервіс можна не тільки здавати звітність, а ще й вести листування з податковою, отримувати нагадування щодо сплати податків тощо. 

Також звітувати можна через “Дію”, але там потрібно буде перевіряти – пройшли документи чи ні, бо бувають збої у системі.

Для ФОП на спрощеній системі оподаткування і який не є платником ПДВ, все просто: необхідно надавати звіт з ЄСВ та податкову декларацію. Наприклад, для ФОП 3 групи на 5% треба подавати податкову декларацію один раз на квартал, а звіт з ЄСВ – один раз на рік.

Зручний податковий календар є на сервісі Taxer. Там чітко прописано, які податок чи звітність необхідно зробити чи сплатити та до якого числа. Ви можете обрати систему оподаткування ФОП, ввести його інші параметри й побачити, що й коли необхідно зробити.

Корисні посилання

https://www.youtube.com/@-Smokovych.

Анастасія Брюханова