Вимкнення мобільного інтернету на окупованій Луганщині. Тотальний контроль чи страх?

 Вимкнення мобільного інтернету на окупованій Луганщині. Тотальний контроль чи страх?

У самопроголошеній «лнр» вдруге за цей рік вимкнули мобільний інтернет. Окупанти запевняють – задля безпеки й просять про розуміння. Українська сторона каже, що це навряд чи вплине на ситуацію і називає це параноєю. Розберемося, нащо окупанти знов вдалися до обмежень.

Тимчасово виконуючий обов'язки самопроголошеної «лнр» Леонід Пасічник днями повідомив, що робота мобільного інтернету на території окупованої Луганщини тимчасово припиняється у зв'язку з обстрілами, що почастішали. Він просить з розумінням поставитися до цього.

У Луганській ОВА кажуть, що приводом стала «бавовна» в Луганську та на околицях. При цьому окупанти заявили про вибухи на території підприємств, що не працюють. Проте побачили в цьому загрозу безпеці та почали відключати сплачену наперед людьми послугу.

Як відомо, це вже не вперше, коли окупанти обмежують зв'язок. Так, мобільний оператор самопроголошеної «лнр» "Мобільні комунікаційні системи" (МКС) з 11 лютого вимикав послугу надання мобільного інтернету з усіх тарифних планів. Тоді це пов’язували з роботою українських розвідників та можливого наступу ЗСУ.

18 квітня на окупованій Луганщині знов з’явився мобільний інтернет. Військовий з Кадіївки «Східний» одразу попередив про небезпеку. За його інформацією, росіяни налагодили всі механізми та софт для відстеження будь-якої активності смартфонів, у яких була або залишається активною сім-картка місцевого оператора.

Проте після щоденної «бавовни» на Луганщині окупанти знов вдалися до обмежень. Однак, на думку керівника Сєвєродонецької РДА Романа Власенка, це не змінить суттєво ситуацію. Інформацію все одно можна передати. Так, інтернет вимкнули 13 травня. Проте вже 15-го «бавовна» знов відбулася у Луганську. Ба більше – Власенко пов’язує це з роботою партизанів у тилу.

«Якщо чесно, на території Сєвєродонецького району і не з’являвся. Все більше це тилові та більш спокійні території. Наразі є інформація, що мобільний інтернет не працює. Але зв’язок ми намагаємося з людьми з тієї території підтримувати. Я думаю, що радикально це не впливає на ситуацію. Крім того, працює інтернет стаціонарний, працює інтернет в органах влади так званих…Тому за потребою доступ можна отримати», - повідомив Власенко у телемарафоні.

Військовий «Східний», який публікує наслідки «бавовни» фактично в лайв-режимі, назвав такі дії окупантів параноєю.

«Я можу назвати це тільки тотальною параноєю. І для меншого висвітлення ударів по «столиці» самопроголошеної «лнр» в режимі практично лайв. Інакше пояснити це складно», - розповів «Східний» у коментарі «Сєвєродонецьк онлайн».

Окупанти назвали ці міри тимчасовими. Проте минулого разу обмеження тривали понад 2 місяців. Як буде цього разу – покаже час.