"Східний" про повернення окупантами мобільного інтернету: "Сімка місцевого оператора несе загрозу й відтепер під повним контролем фсб"

"Східний" про повернення окупантами мобільного інтернету: "Сімка місцевого оператора несе загрозу й відтепер під повним контролем фсб"

Цього тижня на окупованій Луганщині знов з’явився мобільний інтернет. Як відомо, 11 лютого мобільний оператор самопроголошеної «лнр» "Мобільні комунікаційні системи" (МКС) вимкнув послугу надання мобільного інтернету з усіх тарифних планів.

У соцмережах люди намагалися висловити певне обурення, але оператори суто технічно відповідали на запитання користувачів.

Певні джерела запевняли, що ситуація пов’язана з роботою українських розвідників. Цю версію частково підтверджував і колишній очільник Луганщини Сергій Гайдай. На його думку, причин було дві. Перша – підготовка до повномасштабного наступу, друга – страх, що місцеві надаватимуть їхні координати Збройним Силам України.

Проте через 2,5 місяці окупанти повернули мобільний інтернет. Військовий з Кадіївки «Східний» одразу попередив читачів свого телеграм-каналу про небезпеку.

«На окупованій Луганщині знову запрацював мобільний інтернет. Не використовуйте його в жодному разі, навіть не включайте - йде повноцінне відстеження всього трафіку», - написав він.

«Сєвєродонецьк онлайн» розпитав «Східного» про те, чим може загрожувати використання мобільного інтернету, як краще зв’язуватися та чи пов’язане це з контрнаступом.

 - Чи були такі тривалі відключення раніше?

 - Саме спланованого відключення на такий довгий проміжок часу я не пам'ятаю. Бувало, що вимикали через якусь військову активність, але таке вперше.

 - Багато хто пов'язував відключення з нашим майбутнім контрнаступом. Є в цьому сенс?

 - Не думаю, що це якось пов'язано. Вони продумували, як повністю покрити мобільний інтернет і зв'язок у цілому під своє спостереження. Але, в тому числі, і через активність наших джерел, які залишаються в окупації. Я так розумію, що мобільна мережа там була не лише нестабільною у плані роботи, а й для російських спецслужбовців незручна. Спочатку вони переводили всі сім-карти на російську нумерацію та код, потім вигадали, як контролювати весь зв'язок. Мало хто помітив, але мобільний інтернет, як і зв'язок в окупації, діє у режимі роумінгу на Росію з усіма наслідками, які звідси випливають. Передача сотових даних здійснюється тільки в режимі роумінгу.

 - Яким чином збиратимуть дані тепер, що саме покращили окупанти?

 - За інформацією від моїх джерел - вони налагодили всі механізми та софт для відстеження будь-якої активності смартфонів, у яких була або залишається активною сім-картка місцевого оператора. Я не знаю деталей даних механізмів, але вже відповів вище, що все відбувається в режимі роумінгу на Росію.

 - Порадьте, як краще в такій ситуації зв’язуватися?

 - Я вкрай рекомендую мати абсолютно чистий смартфон для використання місцевих сім-карт, щоб банально тримати зв'язок з рідними та використовувати всередині окупованих міст. Якщо хоча б раз сім-карта побувала в тому чи іншому смартфоні, то його вже не можна використати в жодних заборонених там цілях. Мало того, що сім-карти купуються за паспортами, так ще й при використанні сім-карти росіяни отримують IMEI вашого телефону й далі вже можуть проводити різноманітні маніпуляції щодо підключення софту для відстеження. Не варто розраховувати на шифрування тих чи інших месенджерів. Використовуйте комп'ютер та анонімайзери або інший телефон, який ніколи не використовувався з сім-картою місцевих операторів або російських.

 - Ви писали, що на VPN теж розраховувати не варто.

 - VPN не допоможе. Сама сімка місцевого оператора несе загрозу й відтепер під повним контролем фсб, паузи вони брали, щоб завершити необхідні механізми.

 - За час, що окупована Луганщина перебувала без зв'язку, надходила нам інформація звідти?

 - Безперечно, нічого в цьому плані не змінилося, люди звідти залишаються на постійному зв'язку. Не дивлячись на всю небезпеку, не варто й переоцінювати роботу російських спецслужб - вони багато разів довели, що далеко не ідеальні.

Історію "Східного" читайте на "Сєвєродонецьк онлайн".