В Україні відзначатимуть Різдво 25 грудня

В Україні відзначатимуть Різдво 25 грудня

Православна Церква України з 1 вересня переходить на новоюліанський календар. Це означає, що віряни святкуватимуть Різдво 25 грудня.

Про це рішення ПЦУ написала у Facebook.

При цьому за парафіями та монастирями, які цього бажають, зберегли право використовувати старий календар.

«Це рішення не просте, ми йшли до нього тривалий час, поступово, крок за кроком, і робимо його зважено. Але воно так само необхідне, як свого часу було необхідним рішення запровадити українську живу мову в богослужінні замість традиційної слов’янської, запровадити автокефальний устрій життя Церкви замість багатосотлітньої підлеглості. Не всі сприйняли ці рішення, не всі їх підтримали – але вони були вірними та життєво необхідними. Так само вірним і життєво необхідним для нас є рішення про перехід на оновлений календар, який є більш точним астрономічно та церковно прийнятим, зі збереженням традиційної пасхалії», – зазначив Митрополит Епіфаній.

У ПЦУ також зазначили, що питання переходу на новоюліанський календар постало з новою силою після російської агресії.

«Нині юліанський календар сприймається як пов'язаний з російською церковною культурою. Адже сучасним (новоюліанським) календарем користуються ті Церкви, які підтримують нашу Помісну Церкву, натомість опоненти і, в першу чергу, РПЦ – дотримуються старого календаря (юліанського). Тож прагнення збереження і утвердження своєї, української, духовної ідентичності, захист від агресії «русского міра», вимагають від нас назрілого рішення – долучитися до більшості Помісних Православних Церков і запровадити у вжиток новоюліанський календар», – підсумували у ПЦУ.

Нагадаємо, раніше священник з Луганщини Володимир Маглена ділився своєю думкою щодо святкування Різдва в Україні.