СБУ завершила розслідування стосовно Моргунова та ще двох колаборантів. Їм "світить" 10 років тюрми

СБУ завершила розслідування стосовно Моргунова та ще двох колаборантів. Їм "світить" 10 років тюрми

За матеріалами СБУ судитимуть окупаційного «мера» Сєвєродонецька та двох керівних чиновників самопроголошених  «адміністрацій».

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк.

СБУ завершила досудове розслідування за фактом колабораційної діяльності самопроголошеного «виконувача обов’язків голови адміністрації м. Сєвєродонецька лнр» Миколи Моргунова.

За даними слідства, мешканець Брянки очолив окупаційну «адміністрацію» Сєвєродонецька у липні 2022 року.

До 2014 року фігурант був членом партії регіонів та міським головою Брянки. Одразу після початку російської агресії він перейшов на бік проросійських угруповань і очолив окупаційну владу у місті. На території цього населеного пункту базувалося російсько-терористичне угруповання «Брянка СССР», відоме мародерством і звірствами щодо цивільного населення.

Наразі російський призначенець виконує адміністративно-розпорядчі функції, сприяє утвердженню окупаційного режиму та імітує «налагодження мирного життя» у напівзруйнованому Сєвєродонецьку. У нездатності окупантів провести роботи з відновлення, забезпечити населення електрикою, теплом, водою та газом звинувачує українську владу.

Тимчасовий «керманич» окупаційної адміністрації міста отримав від СБУ підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

Крім того, слідчі Служби безпеки зібрали доказову базу стосовно колишнього начальника відділу молоді та спорту Сєвєродонецької ВЦА.

Не бажаючи «псувати кар’єру» через війну та окупацію, чиновник погодився на запропоновану ворогом однойменну посаду в окупаційній «адміністрації м. Сєвєродонецьк лнр».

Фігурантом кримінального провадження також стала колишня посадовиця відділу освіти, молоді та спорту Троїцької селищної ради.

Після окупації населеного пункту жінка добровільно пішла на співпрацю з окупантами та обійняла посаду «начальника управління праці та соціального захисту населення» у самопроголошеній «адміністрації Троїцького району лнр».

Цим особам також повідомили про підозру у колабораційній діяльності. Наразі обвинувальні матеріали скерували до суду для розгляду по суті.

Правопорушників оголосили у розшук.

Досудове розслідування проводили слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

За добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарчих функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованих територіях, закон передбачає покарання – до 10 років ув’язнення з позбавленням права від 10 до 15 років обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, з можливою конфіскацією майна.

Нагадаємо, викрили п'ятьох колаборантів з Луганщини.