Мародерство, відсутність зв'язку та заміна вікон. Як зараз живе Сєвєродонецьк

Мародерство, відсутність зв'язку та заміна вікон. Як зараз живе Сєвєродонецьк. Фото з телеграму Сергія Гайдая

У Сєвєродонецьку продовжують мародерити квартири та досі немає зв’язку. На вцілілому обладнанні магазинів працюють окупанти, а вікна міняють навіть, якщо вони цілі.

Про життя в окупованому місті нашому виданню розповіла сєвєродончанка, яка виїхала до росії.


Олена (ім’я змінено – ред.) повідомила, що наразі у місто повернулася частина людей, проте їх все одно значно менше від довоєнного рівня.

«Попри те, що людей повернулося не так багато, мародерство продовжується і досі», - каже вона.

Окупанти всіма силами показують бурхливу діяльність. Особливо там, де це можна зробити найлегше – у вцілілих районах міста, в основному – нових. Так, вікна продовжують замінювати. Навіть, якщо вони вцілили.

«У них є наказ замінити вікна. Навіть, якщо залишити контакти на дверях, як це просять зробити багато виїхавших сєвєродончан – сенсу це не матиме, бо зв’язок відсутній. Тому двері, якщо вас там немає, просто зламають. Після заміни вікон чи труб окупанти міняють також двері. Ключі залишають у себе. Їх може забрати власник квартири з документами, що підтверджують право власності, коли приїде до міста», - каже Олена.

Якщо ж власник є на місці, то він може відмовитися від заміни. Але для цього простої відмови недостатньо. Треба йти писати заяву до самопроголошених органів влади.

Проте до старих чи середніх районів окупанти дійшли лише частково. Бо там руйнування серйозніші й потребують великих вкладень. Показово окупанти роблять відновлення таких будинків, але до більшості вони навіть не приступали.

Наразі у місті повністю відсутній зв'язок. Щоб подзвонити, треба їхати кудись у передмістя, де його можна якось «впіймати».

Щодо лікарень, то окупанти все ще планують відновлювати «семиповерхівку», але наразі медичний заклад розміщується у будівлі поруч, бо ту так і не відновили досі. Також запрацювала поліклініка на Курчатова.

У місті запустили маршрутки. Наразі вони курсують по трьох маршрутах.

У Сєвєродонецьку працюють магазини та пара супермаркетів. Товари в основному підприємці привозять з інших міст самопроголошеної «лнр». Але останнім часом почали приїжджати торгові представники за замовленнями.

«Хлібокомбінат так і не запрацював досі. Хліб переважно привозять з Луганська», - каже Олена.

Якщо вцілили магазини та обладнання, а власники не приїхали, їх здають в оренду іншим.

Так сталося в Петра (ім’я змінено). До війни у нього було 2 магазини в оренді з власним обладнанням. Після повномасштабного вторгнення та окупації Сєвєродонецька один магазин одразу  розмародерили разом з обладнанням. У другому на тому, що вціліло, тепер працюють інші. З власником немає змоги зв’язатися, щоб заборонити це. Вивезти обладнання одразу не було змоги.

«Знаю, що мій колишній магазин працює, моє обладнання просто використовують», - каже Петро.

Також у місті запустили рейси до росії, зокрема, до москви. Куди частина людей охоче виїжджає.

Нагадаємо, у Сєвєродонецьку пожежні їдуть по декілька годин, бо немає зв’язку. Через це є загиблі у нещодавній пожежі. 

Як повідомлялось, у Сєвєродонецьку частішають випадки, коли хворі не змогли дочекатися на "швидку".