Російська пропаганда любить Телеграм. “Сєвєродонецьк онлайн” пояснює чому

Російська пропаганда любить Телеграм “Сєвєродонецьк онлайн” пояснює чому

Троє з чотирьох українців дізнаються останні новини з соціальних мереж. Переважна більшість — з Телеграму. Однак саме на цьому інформаційному майданчику російська пропаганда найактивніше просуває свої наративи. Чому так? Контент у Телеграмі майже не модерується, на відміну від Ютубу, Фейсбуку або Твіттеру. Тож це надає пропагандистам більше інструментів, щоб активно впливати на світогляд громадян. Але росіяни активно дезінформують не тільки українське суспільство, а й країни Європи. Тож “Сєвєродонецьк онлайн” проаналізував, які основні наративи просуває країна-агресорка в телеграм-каналах України та дружніх нам держав.

Топ пропагандистських наративів в українських телеграм-каналах від аналітиків проєкту VoxCheck

Під час презентації дослідження “Дезінформація про Україну в російських та проросійських Телеграм-каналах” Медіацентрі Україна-Укрінформ аналітики проєкту VoxCheck  виокремили основні наративи, які поширюють проросійські та російські канали. За словами керівниці проєкту VoxCheck Світлани Сліпченко, дослідження охопило 59 російських і проросійських телеграм-каналів. Команда зібрала 5,5 тисячі прикладів дезінформації та виокремила основні 19 тем ворожої пропаганди.


Метою нашого дослідження було показати, що є канали, які мімікрують під цілком українські ресурси, що вони нібито намагаються писати проукраїнські контексти, доносити своєрідну альтернативну інформацію. Однак по факту виявилося, що вони є ретрансляторами російських наративів”, - заявила представниця VoxCheck.

Також співавторка дослідження, аналітикиня Мирослава Маркова розповіла, що під час роботи проаналізували 41 російський Телеграм-канал та 18 проросійських.


Найбільше серед наративів виявився, як серед російських, так і проросійських каналів, саме про так звані небезпечні військові біологічні лабораторії в Україні — понад 900 кейсів дезінформації. Про нібито терористичні дії української влади, про те, що ми нібито влаштовуємо теракти, чи з прямим формулюванням, що Україна — це держава-терорист, — понад 500 кейсів дезінформації”.
Також зафіксували понад 400 кейсів різних фейків, спрямованих на виправдання російської агресії проти України. Ще понад 300 прикладів дезінформації було про те, що нібито Україна, а не росія влаштовує у світі продовольчу кризу. Дуже популярним наративом проросійських, так російських Телеграм-каналів став міф про те, що українці хочуть приєднатися до рф — понад 300 кейсів. Певна частина з них стосувалася псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях.

Російська пропаганда в країнах Європи

За час повномасштабного вторгнення росії країни Центральної Європи стали потужними партнерами України у протистоянні російській агресії: постачали зброю, надавали прихисток біженцям тощо. Зрозуміло, що саме від настроїв місцевих громадян залежить, чи підтримуватимуть надалі країни нас. За понад рік війни росіяни максимально збільшили пропаганду в дружніх Україні державах. Головну скрипку в цьому відіграють анонімні телеграм-канали та сторінки посольств у соцмережах.

Російські наративи у чеському Telegram

Аналітик Йозеф Шлерка з чеського проєкту investigaci.cz зазначає, що в місцевому Телеграмі збільшилася кількість анонімних каналів, які просувають російську пропаганду та дезінформацію.


Foto: Telegramový kanál Selský rozum

Групи мають багатотисячну авдиторію. З шести акаунтів, які мають найбільшу кількість підписників — три є анонімними та поширюють відверту роспропаганду.
Популярність Телеграму серед дезінформаторів невпинно росте, адже, на відміну від інших соцмереж, він не регулюється та забезпечує анонімність.
Як приклад наведемо Telegram-канал
Absurdni svet, рік тому він мав приблизно 12 500 підписників, на сьогодні — майже вдвічі більше. Його контент — це суміш новин про війну в Україні, наративів Дональда Трампа, теорій змов (землетрус у Туреччині спричинило обладнання HAARP) та дезінформації.

Фото: фейкова новина про "нацистів" в Україні

Absurdn svet є не тільки найбільшим каналом у чеськомовному середовищі за кількістю передплатників, а й є джерелом інформації для інших. Тож таким чином шириться і просування проросійських наративів.

Пропаганда у Румунії

Президентка асоціації експертів із безпеки та глобальних питань ESGA Анжела Грамада розповідає:

Від початку повномасштабного вторгнення в інформаційному просторі Румунії циркулювали доволі стандартні для рф меседжі: в Україні самі нацисти, влада утискає представників румунських нацменшин, росія мала право розв'язати війну, НАТО не захистить румун у разі нападу”, - пише видання rfi.fr.

Експертка зазначає, що з початком повномасштабного вторгнення російська пропаганда стала активніше ширитися соцмережами й особливо в телеграмі.


Телеграм не користувався популярністю в Румунії, але з березня 2022 року румуни, які хотіли більше дізнатися про Україну, почали його активно використовувати. Росія почала активно це використовувати для просування своєї пропаганди та дезінформації”, - зауважує Грамада.

Сторінка посольства Росії в Румунії у Facebook, скріншот

Водночас пані Анжела зазначає, що наративи країни-агресорки не мали значного поширення, хоча посольство росії в Румунії поширювало й поширює надалі свої фейки. Також експертка наголошує на тому, що російський вплив сильніше відчувається не у столиці, а в регіонах.


Що більшим є місто та що більше там українських біженців, то менше людей піддається дезінформації”, - каже Грамада.

Російська пропаганда у Польщі: які фейки для поляків вигадує москва


Безумовно Польща — країна яка надала Україні одну з найсуттєвіших підтримок після повномасштабного вторгнення. Звісно, це дратує росію. Тож на інформаційному фронті республіки працює безліч російських ботів, метою яких є погіршити стосунки між двома дружніми сусідами.


1200 польських найманців загинули на російській війні в Україні”.

Російський канал Ren.tv розповсюдив фейк © RFI

Цю новину миттєво підхопили всі російські ЗМІ. У пропагандистських програмах на російському телебаченні вкид розбирали та смакували. Звісно, обговорювати тут нічого. Адже за час повномасштабного нападу росії офіційно загинули п'ять польських добровольців. Новина про полеглих поляків з'явилася у виданні “Niezależny Dziennik Polityczny”. Але є суттєвий нюанс. Зазначений сайт ведеться польською, але має певну місію — плодити антиукраїнські настрої. Про це розповів кандидат наук, директор Центру вивчення сучасного середовища безпеки (Краків) Міхал Марек.
Також росіяни приділяють багато уваги підігріванню конфлікту між поляками та українцями на соціальному ґрунті. Наразі чимало громадян республіки вірять, що українцям надають пріоритет у різних сферах: медичного, страхового забезпечення. І це працює. Все більше поляків незадоволені політикою влади щодо допомоги нашим біженцям. росія усіма силами намагається показати, що допомога Україні є шкодить простим полякам.

“Сєвєродонецьк онлайн” нагадує — обирайте тільки екологічний, перевірений медіапростір, будьте уважними й тоді жодна російська пропаганда не попаде у вашу новинну стрічку.