Рахункова палата знайшла низку недоліків у процедурі виплати допомоги ВПО

 Рахункова палата знайшла низку недоліків у процедурі виплати допомоги ВПО

Системні недоліки в процедурах виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам та компенсації витрат роботодавцям за їхнє працевлаштування загострилися під час війни та ускладнили ефективне використання бюджетних коштів у 2022 році.

Про це повідомляє Рахункова палата з посиланням на складений своїми спеціалістами звіт.

За даними Рахункової палати, на кінець 2022 року з майже 5 млн зареєстрованих ВПО отримували допомогу на проживання 2,7 млн осіб. Обсяги видатків за рахунок коштів державного бюджету на виплату грошової допомоги й допомоги на проживання у 2022 році зросли у понад 17 разів – до 53,5 млрд гривень.

Рахункова палата констатує, що відсутність адресності, будь-яких критеріїв і вимог до одержувачів допомоги на проживання ВПО, а також стимулів до працевлаштування посилили навантаження на держбюджет, створили підґрунтя для зловживань та нерівні умови для різних категорій ВПО.

«Деякі ВПО, які за 8 років інтегрувалися в громади й не отримували допомогу через наявне житло у безпечних регіонах або кошти на рахунках в банках, скористалися прогалинами в законодавстві й штучно створили підстави для свого переміщення», - зауважує Рахункова палата у повідомленні.

Крім того, під час одноразової звірки фактів перетину кордону у серпні 2022 року виявилось, що понад 94 тисячі громадян, які перебували за кордоном, продовжували отримувати допомогу на проживання як ВПО.

У Рахунковій палаті також дійшли висновку, що Мінсоцполітики не проводило у 2022 році належний моніторинг, аналіз та ефективне управління бюджетними коштами.

«Мінсоцполітики не з’ясовувало причин неодноразового повернення на рахунок, починаючи з травня 2022 року, коштів допомоги на проживання у сумі більш як 624 млн гривень. Це свідчить, що в середньому від 35 до 50 тис. одержувачів отримували допомогу на проживання із затримками від 5 до 7 місяців або взагалі її не отримали», - наводить приклад відомство.

І додає, що станом на червень 2023 року Мінфін так і не затвердив методику верифікації компенсації витрат роботодавцям, а методику для допомоги на проживання ВПО затвердили лише у квітні 2023 року.

У підсумку її фахівці Рахункової палати зазначають, що система контролю за наданням державної підтримки потребує вдосконалення.

Нагадаємо, у червні Кабмін дозволив скористатись урядовою програмою підтримки роботодавців за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб новоствореному бізнесу.