Судитимуть сімох жителів Луганщини, які зайняли посади при окупаційних адміністраціях

Судитимуть сімох жителів Луганщини, які зайняли посади при окупаційних адміністраціях

Прокурори Старобільської та Сватівської окружних прокуратур Луганської області направили до суду обвинувальні акти стосовно семи осіб, серед яких депутатка Старобільської районної ради. Їм інкримінували колабораційну діяльність (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

За даними слідства, у березні 2022 року депутатка Старобільської районної ради 8 скликання за свою проросійську позицію отримала посаду «заступника голови адміністрації Марківського району лнр».

Вона сприяє легалізації окупаційної влади на захопленій збройними формуваннями держави-агресора території Луганщини.

Ще двоє обвинувачених, колишні посадовиці зі Сватівщини, навесні та влітку 2022 року очолили «відділи культури, молоді та спорту» та «правової роботи» адміністрації Троїцького району лнр».

Також в окупаційній адміністрації «Старобільського району» розпочали роботу місцева мешканка та луганчанка, які підтримали дії країни-агресора.

Представники самопроголошеної «республіки» призначили їх керувати «загальним відділом» і «відділом у справах сім’ї та дітей управління освіти».

Колишня головний спеціаліст служби у справах дітей при виконавчому комітеті Марківської селищної ради при окупантах керує «відділом у справах сім’ї та дітей адміністрації Марківського району лнр».

«Начальником відділу з питань державної служби та кадрів адміністрації Новопсковського району лнр» окупанти призначили мешканця Старобільщини.

Фігуранти налагоджують роботу незаконних структур на території тимчасово окупованих населених пунктів, розповсюджуючи проросійські наративи.

Наразі матеріали обвинувачення стосовно всіх колаборантів направили до судів для розгляду по суті.

Їм загрожує до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 15 років та з можливою конфіскацією майна.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, в суд також направили обвинувальні акти стосовно правоохоронців-зрадників з Луганщини.