Наративи: кити, на яких тримається російська пропаганда

Наративи: кити, на яких тримається російська пропаганда

Протягом повномасштабного вторгнення росія продовжує впливати на політичну та громадську думку в Україні та інших державах. Робить це за допомогою поширення дезінформації, пропаганди та просування певних наративів. Ці медіаінструменти доволі дієві, тож "Сєвєродонецьк онлайн" продовжує аналізувати засоби ворожих маніпуляцій країни-агресорки.

Наративи: кити, на яких тримається російська пропаганда

Російські наративи – це інструменти, що поширюють ідею “русского мира”. Їм притаманне емоційне забарвлення, вони регулярно транслюються різними каналами інформації та мають на меті закарбуватися у суспільній свідомості. Можна сказати — це фундамент, на якому тримається ворожа пропаганда. Чим частіше певна ідея просувається в різних засобах масової інформації, тим більше ймовірність, що скоро вона сприйматиметься ніби за істину.

“Єдиний народ. Ми же браття”

Концепція “братніх народів” - наратив, який, безумовно, вигідний росії й активно просувається нею багато років. Країна-агресорка постійно знецінює Україну як самостійну державу, вона не зацікавлена, щоб ми отримували підтримку від наших союзників. Повномасштабне вторгнення росія представляє як “родинну сварку” або “внутрішній регіональний конфлікт”. Цей наратив російської пропаганди один із найдавніших. путін пропагує його мінімум з 2008-го року. Під час зустрічі з президентом США Джорджем Бушем він сказав: "Україна — це навіть не держава". Так він завуальовував початок повномасштабної агресії. А у зверненні 24-го лютого 2022 року  диктатор заявив: "На прилеглих до нас територіях, зазначу, наших територіях, створюється ворожа антиросія".

“Крим наш”

“Крим — це російська територія, кримчани мріяли повернутися до складу рф” — другий за популярністю наратив, який активно просувається. Анексія півострова, так звана “Кримська весна” – одна з ключових маніпуляцій російської пропаганди. В її межах просуваються ствердження, що українські громадяни не потрібні своїй державі.

“Росія готова до мирних переговорів, Україна — ні”


Все частіше російська пропаганда апелює до так званих “мирних переговорів”. Цей наратив просувають на тлі військових невдач російської армії.

«Не ми ж відмовляємося від переговорів, а вони», - заявляв путін. На що радник глави Офісу Президента України Михайло Подоляк у своєму твіттері написав , що «Путіну потрібно повернутися до реальності» й що росія не хоче переговорів, а намагається уникнути відповідальності.


Також капітан ЗСУ та політолог Тарас Березовець в інтерв’ю RFI зазначив: “Ворог потребує паузи в бойових діях більше, ніж Україна”.

“Погані переселенці”

Наратив про “поганих переселенців” особливо активно розганяється останнім часом. Мета — розсварити жителів сходу та заходу. росіяни штучно створюють напругу в суспільстві, переконують українців, що не потрібно повертати тимчасово окуповані території, адже “вони” чекали приходу росії й це їхній вибір. У соцмережах часто закликають до того, щоб відправити переселенців-чоловіків “боронити їхні рідні землі”, звинувачують у тому, що вони живуть коштом місцевих. Також чимало "вкидів", направлених на розпал мовної ворожнечі. "Дістається" й українським біженцям закордоном, їх масово звинувачують в підриві економіки дружніх Україні держав, зловживанні допомогою, некультурній поведінці тощо.

Портрет російської жінки очима російської пропаганди з дослідження "Детектора медіа"

Тож “Сєвєродонецьк онлайн” нагадує — обирайте тільки екологічний, перевірений медіапростір, будьте уважними й тоді жодна російська пропаганда не попаде у вашу новинну стрічку.