США надали Україні $66,2 млрд допомоги, але найбільший відсоток ВВП виділила Естонія, — The Washington Post

США надали Україні $66,2 млрд допомоги

США надали Україні 66,2 млрд доларів військової, фінансової та гуманітарної допомоги з початку повномасштабного вторгнення рф.

Про це повідомляється у статті The Washington Post.

Зазначається, що експерти вважають цю суму величезною інвестицією США в союзника — Україну, якого не було принаймні з часів Другої світової війни.

"Це нестандартні цифри", — сказав WP старший науковий співробітник Брукінгського інституту Майкл О'Генлон. Він порівняв ці цифри із зобов'язаннями США перед європейськими країнами наприкінці Другої світової війни. І нагадав, що "План Маршалла" з поправкою на інфляцію становив приблизно 150 млрд доларів за три роки.

Водночас, зазначає WP, цифра допомоги Україні може здаватися надто малою у порівнянні із загальним оборонним бюджетом США на 2023 рік — 1,77 трлн доларів.

"Але якщо порівнювати підтримку США інших країн, то прихильність до Україні є винятковою. Фінансування України затьмарило двосторонню підтримку інших союзників США, включаючи Ізраїль, Йорданію та Єгипет. Ця підтримка США перевищила підтримку Тайваню, який наприкінці липня отримав обіцянку військову допомогу на суму понад 300 млн доларів", - йдеться у статті.

Крім того, зазначається, що у той час, як Сполучені Штати є головним донором України, інші країни виділяли набагато більший відсоток свого ВВП для фінансування зусиль України на війні.

Найбільший відсоток ВВП на допомогу Україні, за інформацією WP, виділила Естонія, на другому місці — Латвія, на третьому — Литва, а на четвертому — Польща.

Нагадаємо, 25 липня Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет допомоги для України на 400 млн доларів.