У Раді скликають засідання комітетів через скандал із закупівлею курток для ЗСУ: Резніков звітуватиме

У Раді скликають засідання комітетів через скандал із закупівлею курток для ЗСУ: Резніков звітуватиме

У Верховній Раді ініціюють засідання двох комітетів через інформацію про сумнівну закупівлю Міноборони курток для бійців ЗСУ в Туреччині. 

Про це повідомила народна депутатка Анастасія Радіна.

"Ініціюватиму проведення спільного засідання антикорупційного комітету та комітету з питань національної безпеки задля отримання пояснень від міністра Рєзнікова. Цього разу вимагатиму повної публічності цього засідання. Очікую від міністра не тільки пояснень, але і документів. Пане міністре, більше не вдасться прийти до парламенту без оригіналів документів і сказати, що "все пояснив". Додам, що відсутність міністра буде ще більш красномовною", - написала Радіна на своїй сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що на засіданнях від Резнікова вимагатимуть пояснень через оприлюднену у статті ZN.ua "Хороша і погана новини про корупцію в Міноборони" інформацію про закупівлю одягу для ЗСУ.

"Міноборони під виглядом зимових курток втридорога придбало літні. Принаймні, з Туреччини за контрактом Міноборони виїхали куртки як літні, а при розмитненні в Україні "перекваліфікувалися" у куртки зимові, ще й утричі дорожче. І це не єдиний епізод у новому журналістському розслідуванні, питання є щодо і вартості закуплених Міноборони сухпайків", - зазначила Радіна, цитуючи статтю.

Нагадаємо, у попередньому розслідуванні ZN.ua йшлося про те, що Міноборони “закуповує продукти для військових у три рази дорожче роздрібних цін київських супермаркетів". За даними журналістів, які переглянули документи, на угоді в 13 млрд грн “пиляють” близько 4 млрд”. Зокрема повідомлялося про закупівлю яєць по 170 грн за десяток.

Міністр оборони Олексій Рєзніков заявляв, що інформація у статті була подана некоректно. Потім він сказав, що у документах були помилки, деякі продукти були заначені не в штуках, а в кілограмах. Його заяви не підтвердилися.

Після цієї публікації в Міноборони відбулися кадрові зміни, ДБР провела обшуки у кількох фігурантів. У фракції "Слуга народу" анонсували відставку Резнікова, але вона не відбулася.

У лютому Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №8381 про публічність незбройних закупівель Міноборони.