Як виглядає знищений росіянами найбільший у світі літак "Мрія": навіщо з нього знімають деталі (ФОТО)

Як виглядає знищений росіянами найбільший у світі літак "Мрія"

Найбільший літак у світі Ан-225 "Мрія", який дуже постраждав від російського нападу на Україну, зараз знаходиться на стадії розбору на запчастини.

Про це повідомляє Avianews. Фото "Мрії" зробило видання "Аеровокзал".

Фахівці державного підприємства "Антонов" знімають деталі, що збереглися, оскільки вони можуть допомогти у будівництві нової версії авіалайнера, якщо таке рішення буде прийнято.

Зазначається, що з Ан-225 вже  демонтували крило та хвостове оперення, але у силуеті фюзеляжу все ще вгадуються контури найбільшого у світі літака.

"Мрія, яка існувала в єдиному екземплярі, була знищена в аеропорту Гостомель під час російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Найбільше під час бойових дій постраждала носова частина авіалайнера. Пожежа знищила кабіну пілотів з усім обладнанням, носову секцію фюзеляжу, двигун, шасі та частину крила", - нагадує видання.

Хвостове оперення, яке збереглося, може допомогти в будівництві нового Ан-225, а ось двигуни з літака вже в роботі кілька місяців.

Мрія оснащена шістьма двигунами Д-18Т. Такі ж двигуни використовують транспортні літаки Ан-124 Руслан із флоту ДП "Антонов". Навесні 2023 року заступник гендиректора ДП "Антонов" Максим Саноцький розповів журналістам, що підприємство змогло відремонтувати три із шести двигунів Мрії. Два з них поставили як запасні частини на Ан-124.

Нагадаємо, у липні цього року стало відомо, що в Україні судитимуть екскерівника державного підприємства “Антонов”, через службову недбалість якого окупанти знищили легендарний літак “Мрія”.

Розслідування встановило, що він неналежно виконував свої службові обов’язки щодо забезпечення збереження майна. Внаслідок цього літак АН-225 “Мрія” не транспортували з небезпечної зони – аеродрому АТП “Антонов” у селищі Гостомель Київської області. Це мало відбутися ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.