Всередині армії рф: NYT оприлюднив сповнені жорстокості історії в'язнів, які воюють в Україні

Всередині армії рф: NYT оприлюднив сповнені жорстокості історії в'язнів, які воюють в Україні

The New York Times поспілкувався з російськими солдатами - колишніми в'язнями, які воюють в Україні, і з'ясував інший бік цієї війни: те, що відбувається всередині збройних формувань рф. 

Про це йдеться у статті "Ми для них не люди": життя каторжан у російській армії".

Видання зазначає, що отримало розповіді солдатів за допомогою голосових повідомлень протягом останніх двох тижнів. Крім того, деякі свідчення під час прямих інтерв’ю, а деякі через повідомлення, надані членами родини та друзями.

"Їхні прізвища, особисті дані та військові частини не розголошуються, щоб захистити їх від помсти", - повідомив NYT.

У статті йдеться про підрозділ армії рф під назвою "Шторм Z", який створило Міністерство оборони росії у лютому і почало зараховувати туди тисячі ув'язнених із в'язниць країни, перейнявши модель вербування у в'язницях, яку використовувала приватна військова компанія "Вагнер" в перший рік війни.

NYT розповідає також історію колишнього в'язня Олександра, який провів на передовій місяць. 

Олександр сказав, що він пішов на службу в березні, невдовзі після того, як отримав тривалий термін ув’язнення за вбивство в центральній росії. Він залишив вдома дружину, доньку та новонародженого сина, і хвилювався, щоб не витримати тортур і поборів у в'язниці.

За словами Олександра, командування відправило їх охороняти потенційну переправу через річку на півдні України. Там підрозділ витримав тижні безжальних бомбардувань, снайперських атак і засідок. 

"За його словами, він спостерігав, як собаки гризуть недозбирані трупи його загиблих товаришів, пив дощову воду та розчищав сміттєві звалища в пошуках їжі. Олександр стверджує, що зі 120 осіб його підрозділу в живих залишилося близько 40", - йдеться у статті.

"Нас відправляють на забій", – сказав Олександр NYT у серії аудіоповідомлень з Херсонської області, маючи на увазі своїх командирів.

Свідчення Олександра та трьох інших колишніх в’язнів показують, як "еволюціонували" арештанти під прямим контролем російської армії. Газета The New York Times отримала контактну інформацію Олександра через російську правозахисницю Яну Гельмель і перевірила його особу та особу інших ув’язнених за допомогою загальнодоступних судових протоколів та інтерв’ю з їхніми родичами та друзями.

Вони розповіли про нерегулярні виплати заробітної плати, яка була значно нижчою від сум, обіцяних їм державою, та неможливість отримати компенсацію за травми. Олександр також сказав, що його офіцери явно перешкоджали бійцям його підрозділу забирати з поля бою загиблих товаришів.

Він стверджував, що це було зроблено для того, щоб їхні сім'ї не вимагали компенсації, оскільки загиблі солдати будуть зареєстровані як зниклі безвісти, а не як загиблі в бою.

"Всюди валялися тіла", — розповідав Олександр, описуючи травневі бої на березі Дніпра.

Він також стверджував, що його офіцери використовували погрози та залякування, щоб змусити в'язнів, які вижили, залишитися на фронті ще на рік після закінчення контракту. Інший військовослужбовець, який зараз служить на Запорізькому фронті далі на схід, сказав, що його контракт зобов’язував залишитися в Україні ще на рік після помилування, цього разу як професійний військовий.

Усі в’язні розповідали про колосальні втрати в їхніх частинах і про нібито нехтування їхніми життями з боку командирів.

Ще один ексв'язень Дмитро казав: "Я бігаю з автоматом, як ідіот. Я не зробив жодного пострілу, я не бачив жодного ворога. Ми лише приманка, щоб викрити їхні артилерійські позиції". Повідомленням поділилася The Times дружина Дмитра, а він вже загинув в Україні.

Наприкінці травня Олександра відправили на мінування берега річки. У його підрозділ влучив снаряд української гаубиці, який розірвався на найближчих мінах. Усі інші люди в його загоні загинули миттєво, сказав він; Олександр отримав поранення.

"Це так страшно залишатися тут, - сказав Олександр. "Це не наша війна. Тут немає нічого людського".

Нагадаємо, Росія проводить переоснащення своїх надводних кораблів і підводних човнів гіперзвуковими ракетами "Циркон". Британська The Independent пов'язує це рішення з тим, що ЗСУ повідомили про успіхи на фронті в районі населеного пункту Урожайне.