У Великій Британії банки примусово закривають рахунки фірм, які торгують з Україною, — Politico

У Великій Британії банки примусово закривають рахунки фірм, які торгують з Україною

У Великій Британії банки примусово закривають рахунки британських фірм, які торгують з українськими партнерами, через занепокоєння російськими санкціями та відмиванням грошей.

Як повідомляє Politico, про це попередили лідери бізнесу і відправили лист до міністра фінансів Великої Британії Ендрю Гріффіта.

У листі співголова Британсько-української торговельної палати (BUCC) Бейт Томс сказав, що британські фірми все більше "бояться торгувати з Україною з Великої Британії" через ризик втратити доступ до банківських послуг.

У листі від 26 липня, копія якого також надіслана міністру бізнесу та торгівлі Великої Британії Нусрату Гані, стверджується, що BUCC отримав численні скарги від компаній, яким закрили банківські рахунки або відхилили їхні спроби відкрити рахунки через операції в Україні.

"Проведення навіть однієї транзакції в Україні може призвести до закриття рахунку", – написав Томс. "Банки Великої Британії зазвичай відмовляються відкривати рахунки, якщо передбачається будь-яка українська торгівля".

Як зазначає видання, банки наполягають на тому, що вони повинні дотримуватися своїх юридичних і регулятивних зобов’язань, у тому числі тих, що стосуються дотримання санкцій Заходу щодо росії, яка зараз окупує частину України.

"Операції з непідконтрольними уряду регіонами України є складними, - стверджують банки, - і можуть виникати затримки під час перевірок. Вони наполягають, що торгівля з Україною не заборонена прямо".

"Якщо торгівля з Великої Британії з Україною буде неможлива для МСП (малих і середніх підприємств), економіки Британії та України постраждають, що зашкодить здатності України фінансувати свою оборону та зробить Україну ще більш залежною від зовнішньої допомоги", — попередив Томс.

Друга бізнес-група, з якою зв’язалося Politico, Британсько-українська ділова рада — спільно заснована Лондонською торгово-промисловою палатою ще в січні — погодилася, що надто обережний підхід британських банків перешкоджає економічним зв’язкам між двома країнами.

"Втручання банків Великої Британії мають великий вплив на всіх нас, хто докладає всіх зусиль, щоб підтримати Україну в цей травматичний для країни період", — сказав секретар Британсько-української ділової ради та голова політики у Лондонській торгово-промисловій палаті Джеймс Уоткінс.

Нагадаємо, в червні британський уряд був співорганізатором конференції з відновлення України для світових лідерів і фінансистів у центрі Лондона. Відкриваючи конференцію, прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак закликав урядовців працювати у тандемі з міжнародними фінансовими установами та бізнес-лідерами, щоб допомогти швидшому відновленню України.