США схвалили відправку в Україну F-16 з Данії та Нідерландів, — Reuters

США схвалили відправку в Україну F-16 з Данії та Нідерландів

Сполучені Штати схвалили відправку винищувачів F-16 в Україну з Данії та Нідерландів, щойно завершиться підготовка українських пілотів.

Про це Reuters повідомив американський чиновник.

"Вашингтон надав Данії та Нідерландам офіційні запевнення, що Сполучені Штати прискорять затвердження запитів на передачу F-16 для відправлення в Україну, коли пілоти пройдуть підготовку", - сказав чиновник.

Члени НАТО Данія та Нідерланди очолюють міжнародні зусилля з підготовки пілотів, а також допоміжного персоналу, обслуговування літаків і, зрештою, надання Україні можливості отримати F-16 для використання у війні з Росією.

За даними джерела, державний секретар Ентоні Блінкен надіслав листи своїм датським і нідерландським колегам із запевненням, що запити щодо винищувачів будуть схвалені.

"Я пишу, щоб висловити повну підтримку Сполученими Штатами як передачі Україні винищувачів F-16, так і підготовки українських пілотів кваліфікованими інструкторами F-16",- йдеться у листі Блінкена до двох офіційних осіб, копію якого побачило Reuters.

Блінкен також написав: "Залишається критично важливим те, що Україна здатна захистити себе від триваючої російської агресії та порушення її суверенітету".

За його словами, схвалення запитів дозволить Україні "повною мірою скористатися своїми новими можливостями, щойно перший набір пілотів завершить навчання".

Нагадаємо, за даними The Washington Post, очікується, що перша група з шести українських пілотів не завершить навчання на F-16 американського виробництва раніше наступного літа. Друга група буде готова наприкінці 2024 року.

Напередодні бойової підготовки пілоти зобов'язані відвідати чотиримісячні уроки англійської мови в Британії, щоб вивчити термінологію, пов'язану з реактивними літаками. Це навчання відбуватиметься разом із наземним персоналом.