Росія вербувала українців у Польщі для вбивств, вибухів і знищення зброї, яка прямує в Україну, — WP

Росія вербувала українців у Польщі для вибухів, вбивств і знищення зброї, яка прямує в Україну

Російська військова розвідка ГРУ у Польщі вербувала українських біженців, яким давала завдання розвідувати морські порти і скидати з рейок потяги зі зброєю, які прямують в Україну. У цій справі затримані 12 українців.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на польські спецслужби, які підтвердили цю інформацію.

За словами польських слідчих, спочатку російські вербувальники заманювали біженців оголошенням в російськомовних Telegram-каналах про звичайну роботу, яка полягала у розклеюванні рекламних листівок.

"Невдовзі респонденти зрозуміли, що є підступ: вакансії передбачали розповсюдження проросійської пропаганди від імені анонімного роботодавця. Для тих, хто все одно бажав виконати завдання, робота набула більш зловісного оберту", - повідомляється у статті.

Потім українцям надходили інші завдання: розвідувати морські порти Польщі, розміщувати камери вздовж залізниць і ховати пристрої відстеження у військових вантажах.

"У березні надійшли радикальні накази скинути з рейок потяги зі зброєю, які прямують в Україну", - йдеться у статті.

Польськім спецслужбам вдалося зірвати операцію, але вони зізнаються, що вона становила найсерйознішу російську загрозу на території НАТО з моменту вторгнення Москви в Україну минулого року.

"Мета росії полягала в тому, щоб перервати шлях зброї через Польщу, на який припадає понад 80 відсотків військової техніки, що постачається в Україну", - зазначається у матеріалі. 

Якби ця схема була успішною, вона могла б окупитися на багатьох рівнях: уповільнити постачання зброї і водночас розпалити негативне ставлення до 1,5 мільйона українців, які втекли до Польщі з початку війни. Навіть у разі провалу, втрати для Москви обмежені, оскільки в польських в'язницях опинилися б переважно українці, а не оперативники ГРУ.

"Це перша ознака того, що росіяни намагаються організувати саботаж або навіть терористичні атаки в Польщі", - цитує WP представника польських служб безпеки Станіслава Зарина.

Зазначається, що ця справа також має політичну чутливість для Варшави, де чиновники публічно не визнали, що серед затриманих є 12 українських біженців, прагнучи уникнути негативної реакції, на яку розраховувала росія.

Серед інших заарештованих - один росіянин і троє громадян Білорусі. Польські чиновники сказали Washington Post, що більшість підозрюваних українців походять зі східних областей України. Втім, їхні дії були мотивовані більше грошима, ніж прихильністю до Москви.

Також слідчі виявили докази того, що росія планувала інші смертоносні операції. Новобранцям доручали здійснити підпали та вбивства, сказав слідчий, який безпосередньо брав участь у справі служби внутрішньої безпеки Польщі.

"Ця загроза була усунена, але ширша загроза залишається", — сказав слідчий, який, як і інші, говорив на умовах анонімності, посилаючись на проблеми безпеки та делікатність справи. За його словами, російські розвідувальні служби залишаються активними в Польщі і "намагатимуться усунути помилки, які вони зробили".

Нагадаємо, дослідження Варшавського університету виявило, що у Польщі падає бажання допомагати українцям. Найбільше упереджень пробуджується в молодих польських жінок через те, що українські жінки переповнюють шлюбний ринок.