ЗМІ повідомляють, що росія й Туреччина готують нову угоду про експорт зерна

ЗМІ повідомляють, що росія й Туреччина готують нову угоду про експорт зерна

росія проводила таємні переговори з Туреччиною для укладання в майбутньому угоди про експорт зерна після того, як в односторонньому порядку вийшла із "зернової угоди".

Про це пише видання Bild із посиланням на отримане листування двох країн, повідомляє "Європейська правда".

Як випливає з документів, які є в розпорядженні Bild, москва пропонувала Анкарі укласти меморандум про експорт свого зерна країнам, які його потребують. Такі постачання відбувалися б під егідою Всесвітньої продовольчої програми ООН, а фінансував би їх Катар.

Турецька сторона запропонувала укласти таку угоду, але за обов’язкової умови, що рф також повертається до Чорноморської зернової ініціативи – тобто Туреччина хоче пов'язати та взаємно убезпечити російський експорт зерна з експортом зерна з України.

Німецькі спецслужби, за інформацією Bild, припускають, що угода між Туреччиною, росією та Катаром може бути укладена вже 26-27 серпня в Угорщині, де починається чемпіонат світу з легкої атлетики.

Для цього, стверджує видання, до Будапешта цими вихідними вирушить довірена особа путіна – президент республіки татарстан Рустам Мінніханов, який, як і турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган, є мусульманином-сунітом. Саме за наполяганням угорської сторони у травні 2023-го Мінніханова не додали до санкційного списку ЄС, тому він може в’їжджати в Угорщину.

Мінніханов, як вважається, зустрінеться з угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном у неділю, 20 серпня – того ж дня, коли в Угорщині має бути Ердоган. Тоді, допускає Bild, угода про експорт російського зерна може бути остаточно погоджена.

Як відомо, росія 17 липня заявила про зупинку дії "зернової угоди" і пригрозила "ризиками" сторонам, які зважаться на продовження ініціативи без участі рф. Крім того, москва почала масовані обстріли портової інфраструктури Одеси та дунайських портів.

Нагадаємо, ЗМІ назвали приблизні дати зустрічі путіна та Ердогана.