Ірландія навчатиме українських військових попри дотримання нейтралітету

Ірландія навчатиме українських військових попри дотримання нейтралітету

Уряд Ірландії заявив, що близько 30 бійців ЗСУ проходитимуть в країні базовий військовий вишкіл.

Як повідомляє RTÉ, спочатку планувалося, що це навчання стосуватиметься "розмінування, бойової медицини та іншої несмертельної підтримки".

Але зараз Міністерство оборони Ірландії підтвердило, що війська також будуть залучені до навчання з озброєнням.

"Ірландія забезпечує "дуже базову військову підготовку для переведення солдатів із цивільного життя до життя в українській армії". Це робиться "в рамках визнання нашого військового нейтралітету та визнання нашої політичної підтримки України", - йдеться у повідомленні.

На початку цього року уряд дав ЗСУ "зелене світло" на участь у Місії військової допомоги ЄС (EUMAM), яка надає підтримку Україні.

Але тепер уряд Ірландії повідомив, що: "Додаткові навчальні курси, затверджені Урядом у липні 2023 року, зосереджені на основних напрямках військового вишколу, які визначили ЗСУ (Збройні Сили України), а також навчанні на спеціальному обладнанні для розмінування, наданому Ірландією".

Сфери підготовки мають включати базове військове керівництво та підготовку інструкторів з навчання.

У заяві уряд Ірландії уточнює, що не постачає ЗСУ жодне озброєння.

"Політика військового нейтралітету Ірландії характеризується нашою неучастю у військових альянсах або угодах про спільну чи взаємну оборону. Забезпечення солдатів базовою військовою підготовкою, включаючи навчання лідерству, не впливає на цю політику військового нейтралітету", — додається у заяві.

Нагадаємо, 8 серпня у Великій Британії розпочалася третя міжнародна місія з навчання українських військових Interflex, куди також прибули литовські інструктори.