Річниця героїчного бою. У ДПСУ розповіли про життя й загибель полковника Пікуса, чиє ім’я носить Луганський загін (ВІДЕО)

Річниця героїчного бою. У ДПСУ розповіли про життя й загибель полковника Пікуса, чиє ім’я носить Луганський прикордонний загін (ВІДЕО)

Державна прикордонна служба України підготувала сюжет до дев’ятої річниці загибелі полковника Євгенія Пікуса. Разом із підлеглими він був смертельно поранений у бою з окупантами, який відбувся 25 серпня 2014 року на Луганщині.

Про це йдеться на офіційній сторінці 3 прикордонного загону імені Героя України полковника Євгенія Пікуса у Facebook.

Євгеній Михайлович Пікус народився 14-го вересня 1979-го у Вінниці в родині кадрового офіцера. Після закінчення школи він обрав для себе військову справу - вступив до Академії Держприкордонслужби.

Обіймав різні посади на Вінниччині, Одещині, Сумщині, а також у Борисполі та Харкові. З початку російської агресії на сході України виявив бажання служити в «гарячій точці».

З липня 2014-го офіцер Держприкордонслужби Євгеній Пікус почав керувати підрозділами у районі пункту пропуску «Красна Талівка» на Луганщині.

21 серпня 2014-го отримав медаль «За військову службу Україні», а через чотири дні загинув поблизу прикордонного селища Талове.

Тоді, 25 серпня, російська ДРГ прорвалася на українську територію, зав’язався бій. Євгеній Пікус на чолі групи вирушив на допомогу. Бій тривав майже 3 години, окупанти гатили по українських воїнах з мінометів та обстрілювали некерованими реактивними снарядами з двох вертольотів Мі-24.

“Росіяни тоді так і не змогли прорвати нашу оборону, але за це українські прикордонники заплатили власними життями - у бою загинули четверо бійців, серед яких і Євгеній Пікус. Куля влучила йому в потилицю під шолом, ще дві кулі пробили бронежилет”, - розповіли у прикордонному загоні.

Разом із офіцером у тому бою загинули старші прапорщики В'ячеслав Фірсов і Дмитро Арнаут та молодший сержант Олег Сороченко.

Через кілька років у відділі прикордонної служби «Красна Талівка» відкрили пам'ятний знак прикордонникам, які загинули у тому бою.

24 серпня 2018-го 3-му прикордонному загону Східного регіонального управління Держприкордонслужби присвоїли почесне найменування «імені Героя України, полковника Євгенія Пікуса».

Луганський прикордонний загін з 2014-го і до сьогодні тримає оборону рідної землі.

У пресслужбі Луганського прикордонного загону "Сєвєродонецьк онлайн" повідомили, що при створенні відеороботи найскладніше було відшукати відео та фото боїв за участі Пікуса на Луганщині.

"Більшість кадрів в особистому архіві мав начальник пресслужби Луганського загону, підполковник Євген Роженюк, який фільмує війну з 2014-го. Поділилися матеріалами колеги з АрміяInform та пресслужби Академії ДПСУ", - зауважили у пресслужбі.

Зображення, яке стало основою для пам'ятного знака загиблим прикордонникам у Красній Талівці намалювала художниця Беата Куркуль. Воно ж стало й основою для колажу у відео.

Нагадаємо, одинадцять бійців Луганського прикордонного загону імені Героя України полковника Євгенія Пікуса отримали ордени та медалі згідно з Указами Президента України.