Махінації з куртками для ЗСУ: Племінник нардепа від "‎слуг" був одним із власників фірми, яка отримала $30 млн

Племінник нардепа від "‎слуг" був одним із засновників фірми, яка отримала $30 млн

Одним із власників компанії, яка за $30 млн від Міноборони поставила літні куртки замість зимових, був Олександр Касай — племінник нардепа від "‎Слуги народу" Геннадія Касая, який входить до парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки.

Про це повідомляється у розслідуванні УП і Центра протидії корупції. Йдеться про фірму "Vector avia".

Сам нардеп Касай до обрання у Раду був директором спорткомплексу "Юність" компанії "Мотор Січ" нині підозрюваного у держзраді В'ячеслава Богуслаєва. Брат нардепа, батько Олександра Касая, також багато років працював у Богуслаєва. Племінник нардепа Касая з Запоріжжя донедавна був гандболістом клубу "Мотор" того ж Богуслаєва.

На запитання журналіста про те, як його племінник-гандболіст став одним із власників турецької компанії, яка отримала від Міноборони контракт на поставку курток для ЗСУ, нардеп Касай відповів, що не бачить тут "нічого такого".

"А що ж тут такого в тому, що Туреччина поставляє... Якщо ви пам'ятаєте перші дні повномасштабного вторгнення, то Міністерство оборони закупляло у всіх. Зараз він вийшов звідти", - сказав Касай, зазначаючи, що його племінник вже не є співвласником цієї компанії.

Як виявилося, вийшов він із переліку співвласників у лютому 2023 року, тоді, коли правоохоронні органи вже розпочали розслідувати провадження щодо цієї компанії. У розслідуванні зазначається, що зараз у фірми один засновник - українець Роман Плетньов.

Нагадаємо, 23 серпня міністр оборони Олексій Резніков проігнорував засідання комісії Ради, де йшлося про корупцію у Міноборони, пов'язану із закупівлею курток для ЗСУ за ціною, що втричі дорожча.

На засіданні з'ясувалося, що міністерство самостійно ініціювало звернення за комерційною пропозицією про закупівлю курток саме до “турецької” компанії “Vector avia hava araçlari”, засновником якої є українець Роман Плетньов.

Народна депутатка Анастасія Радіна, яка була присутня на засіданні, розповіла, що МО не змогло пояснити, чому звернулося до пропозицією саме до цієї компанії. За інформацією від ТСК по розслідуванню економічних злочинів, пан Плетньов донедавна займався бізнесом у Запоріжжі, але з початком війни зміг виїхати з України за кордон.

Ця компанія отримала від МО стовідсоткову передоплату - 30 млн доларів. Радіна нагадала, що ціна на куртки виросла втричі при перетині українського кордону.