Німеччина назвала найголовнішу проблему у навчанні ЗСУ, подібна ситуація і в Данії, — FT

Німеччина назвала перекладачів проблемою номер один у тренуванні українських військових, — FT

На півночі Німеччині українські військові опановують керування танком Leopard протягом шести місяців, а їхні інструктори називають головну проблему в цьому процесі - відсутність перекладачів.

Про це пише газета Financial Times, закриту статтю якої цитує ZN.

Ця програма навчання була розпочата в листопаді минулого року, українці опановують тактику, а також користування різними видами зброї. До кінця року 10 тисяч українських солдатів пройдуть підготовку в Німеччині в рамках більш широкої програми Заходу з забезпечення українських Збройних сил танками, артилерією і системами протиповітряної оборони. Для цього Україна відправила 63 тисячі новобранців до тренувальних таборів в Європі і США.

Київ і західні столиці надають перекладачів, але в них часто виникають проблеми з профільною лексикою. 

"Великим викликом залишається переклад слів, які використовуються у військовому чи технічному контексті... Слова, які ніхто не використовує в повсякденному житті", - сказав Бонн після того, як українські солдати взяли участь у танкових стрільбах на військовій базі поблизу Кліца на північному сході Німеччини.

Європейські інструктори хвалили українських рекрутів за "величезну мотивацію", попри стрес від жорстокої війни, в якій вони воюють, і щоденну небезпеку для друзів і сім'ї вдома. Але інструктори також сказали, що вік і здібності солдатів, які приїжджають вчитися, дуже різняться, оскільки українські командири на передовій часто не бажають відпускати своїх найкращих бійців. Одному добровольцю, який опинився в Німеччині, був 71 рік.

Німеччина - не єдина країна, яка стикається з проблемами перекладу під час навчальних програм. Подібна проблема виникла і в Данії, де 8 українських пілотів і десятки членів персоналу з обслуговування проходять підготовку до використання F-16 на авіабазі Скридструп.

Данські військові сказали, що процес підготовки затягується через перевірку безпеки пілотів. За словами чиновників, ще однією причиною затримки були мовні навички та перевірка стану здоров'я. Експерт з питань сухопутної війни в аналітичному центрі RUSI Нік Рейнольдс каже, що програмі підготовки українських військових на Заході часто буває важко відповідати очікуванням обох сторін.

Нагадаємо, Португалія забезпечить навчання українських пілотів і механіків керуванню винищувачами F-16. Також до програми навчань доєднається США, пілоти навчатимуться на базі ВПС Люк в Арізоні.