Зеленський сказав, чи братиме участь у виборах президента

Зеленський сказав, чи братиме участь у виборах президента

Президент Володимир Зеленський заявив, що не боїться виборів в Україні і готовий знову бути кандидатом у президенти.

Про це він заявив в інтерв'ю португальському виданню RTP.

Зеленський, відповідаючи на питання, чи він буде кандидатом, якщо вибори відбудуться у 2024 році, як це передбачено виборчим календарем, відповів: "Я не покидаю свою країну".

"Люди знають, що я не прийшов із політики в політику", — сказав Зеленський. "Я нічого не боюся", — запевнив він, сказавши, що все ще готовий зіткнутися з усіма, хто хоче змінити законодавство, щоб дозволити вибори під час війни.

Зеленський розповів про чотири вимоги щодо проведення голосування: перше, за його словами, це те, що вибори мають відбутися "на всій території України", друге - включно з військовими, які зараз воюють на передовій.

Зеленський зазначив, що хоче, по-третє, залучити українську діаспору, особливо тих, хто шукав притулку від війни на чужині, і по-четверте, гарантувати безпеку голосування без загроз можливих російських бомбардувань.

Ще одним актуальним питанням є фінансування виборів, адже Зеленський заявив, що не витратить на вибори "жодної копійки з бюджету, який зараз виділяється на озброєння та збройні сили".

Нагадаємо, вибори президента в Україні мають відбутися навесні 2024 року. У квітні цього року Зеленський заявляв, що парламентських виборів восени 2023-го в Україні не буде, оскільки це заборонено Конституцією під час воєнного стану.

У травні президент ПАРЄ Тіні Koкс заявив, що Україна має провести чесні вибори, оскільки "це її зобов'язання".

28 липня голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Конституція не забороняє проведення виборів під час дії воєнного стану. Він додав, що ця заборона міститься в законі України "Про правовий режим воєнного стану".

Сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем вважає, що наступного року в Україні мають відбутися вибори навіть попри війну.