Україна закликає критиків повільного контрнаступу "замовкнути", — Reuters

 Україна закликає критиків повільного контрнаступу "замовкнути", — Reuters

Україна сказала критикам темпів свого тримісячного контрнаступу "замовкнути", що є найгострішим сигналом розчарування Києва витоком інформації від західних офіційних осіб, які кажуть, що її сили просуваються надто повільно.

Про це пише Reuters, цитуючи заяву міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби в Іспанії.

Видання нагадує, що після початку "розхваленого" контрнаступу з використанням західної військової техніки вартістю багато мільярдів доларів Україна відбила більше десятка сіл, але ще не пробила основні захисні лінії росії.

"Минулого тижня газети New York Times, Washington Post та інші інформаційні організації цитували американських та інших західних офіційних осіб, які припускали, що наступ не виправдав очікувань. Деякі критикували стратегію України, зокрема звинувачували її в тому, що вона зосередила свої сили не в тих місцях", - нагадує Reuters.

Також інформагенція зазначає, що українські командири кажуть: вони навмисно рухаються повільно, погіршуючи оборону та матеріально-технічне забезпечення росії, щоб зменшити втрати, коли вони нарешті атакують на повну силу.

"Критикувати повільні темпи (контрнаступу) дорівнює... плюнути в обличчя (українському) воїну, який кожного дня жертвує своїм життям, рухаючись вперед і звільняючи один кілометр української землі. Я б рекомендував усім критикам замовкнути, приїхати в Україну і спробувати самостійно звільнити один квадратний сантиметр", – сказав Кулеба журналістам у четвер.

Нагадаємо, The Washington Post 21 серпня писав, що понад два місяці контрнаступ показує ознаки зупинки, а що успіхи ЗСУ "обмежені кількома селами".

22 серпня воїни 47 бригади показали, як з боєм увійшли у селище Роботине на Запоріжжі, і як їх зустріли місцеві мешканці, що перебували в окупації.

30 серпня стало відомо, що українським бійцям 82-ї окремої повітряно-десантної бригади вдалося прорвати "лінію Суровікіна", названу на честь нині скинутого та зниклого російського генерала Сергія Суровікіна. Українці проривалися з боями до двох кілометрів углиб території на Запоріжжі, контрольованої росією.

Після того, як стало відомо про прорив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що українські командири "знову і знову перевершують очікування".