США готується відправити в Україну снаряди зі збідненим ураном, - Reuters

США готується відправити в Україну снаряди зі збідненим ураном, - Reuters

Адміністрація президента США Джо Байдена вперше відправить в Україну бронебійні боєприпаси, що містять збіднений уран.

Про це пише “Європейська правда” із посиланням на інформацію агенції Reuters, яка ознайомилась з відповідним документом і отримала окреме підтвердження двох американських посадовців.

Ці снаряди, які можуть допомогти знищити російські танки, є частиною нового пакету військової допомоги Україні, який має бути представлений наступного тижня. Боєприпаси можуть використовуватися для американських танків Abrams, які, за словами особи, знайомої з цим питанням, будуть доставлені в Україну найближчими тижнями.

Один з посадовців повідомив, що майбутній пакет допомоги коштуватиме від 240 до 375 мільйонів доларів, залежно від того, що до нього увійде.

За словами посадовців, вартість та вміст пакета все ще доопрацьовуються. Білий дім не одразу відповів на прохання про коментар.

Матеріали будуть надані безпосередньо із запасів армії США.

“Хоча Британія повідомила про відправку боєприпасів зі збідненим ураном в Україну раніше цього року, це буде перша американська поставка боєприпасів і, ймовірно, викличе суперечки”, зазначили у виданні.

Використання боєприпасів зі збідненим ураном, зазначили журналісти, є предметом запеклих дискусій, а опоненти, такі як Міжнародна коаліція за заборону уранової зброї, заявляють про небезпечні ризики для здоров'я від вживання або вдихання пилу зі збідненого урану, включаючи рак і вроджені дефекти.

Нагадаємо, США й інші партнери України допомагають готувати бронетанковий батальйон ЗСУ, оснащений 31 танком Abrams, його мають намір розгорнути восени/