У Польщі залишається 80 тис. українських чоловіків призовного віку: їх почали екстрадувати

У Польщі залишається 80 тис. українських чоловіків призовного віку: їх почали екстрадувати

У Польщі перебувають 80 тисяч українських чоловіків призовного віку, які в'їхали після 24 лютого 2022 року. Частину з них вже почали екстрадувати в Україну через те, що вони переправляли нелегалів в ЄС.

Про це повідомляє Rzeczpospolita з посиланням на штаб польської прикордонної служби.

Згідно з даними штабу прикордонної служби, з 24 лютого минулого року до 31 серпня цього року до Польщі в’їхало майже 2,87 мільйона громадян України у віці 18-60 років, а виїхало – майже 2,8 мільйона українців.

"Одна людина могла перетинати кордон навіть кілька сотень разів", – зазначає речниця штабу прикордонної служби лейтенант Анна Міхальська.  Але після вирахування вильотів із прибуттів у Польщі залишається близько 80 тисяч українців, які потенційно підлягають мобілізації в країні.

Згідно з інформацією, яку видання отримало від прикордонної служби, Польща, згідно з угодою з Україною, вже видворила чоловіків - громадян України, які переправляють нелегалів до Європи.

"Виявляється, велика частина кур'єрів нелегальних мігрантів, яких ловить Польща, є громадянами України. Покарання за пособництво і підбурювання становить до восьми років", - йдеться у статті.

Речник Головного управління поліції Польщі Маріуш Цярк зазначив, що щоби масово видворити українських чоловіків з Польщі, Україна має оформити міжнародний ордер на арешт кожного з них.

"Якщо ми затримаємо такого іноземця, наприклад, для простої перевірки на дорозі, наша система KSIP (Інформаційна система Національної поліції) покаже, що це особа, яка переслідується прокуратурою України, тому що там є дані Інтерполу. Ми затримуємо таку особу та повідомляємо прокуратуру. Чи її екстрадують, вирішує польський суд", -  сказав Цярк.

Нагадаємо, президент об’єднання українців у Польщі Мірослав Скорка заявив, що на кінець серпня кількість українських біженців знизилася на 15-20% у порівнянні з початком 2023 року. Вони повертаються в Україну.