Україні потрібен план "В": Politico про небезпеку замороження війни з рф

Україні потрібен план "В": Politico про небезпеку замороження війни з рф

Якщо Україна до листопада не здійснить прорив на південному фронті та не зламає всі три ланки російської лінії оборони, заклики до переговорів з рф зростатимуть.

Politico пише, що Україні потрібен план "В", оскільки невідомо, що буде далі, адже заморожена війна вигідна рф.

Видання зазначає, що заклики до переговорів зростатимуть, оскільки також наближається рік виборів як у Європі, так і в США, що змінює внутрішню політичну динаміку союзників України.

"Отже, наразі всі погляди прикуті до Запоріжжя, куди покладалися українські та західні надії після того, як було забезпечено прорив сильно замінованої першої лінії російської оборони навколо села Роботине. З цього моменту є надія, що Україна зможе прорвати основні укріплення, оскільки деякі вважають, що росії буде важко розгорнути необхідні резерви, щоб забезпечити утримання лінії — навіть попри те, що досі вона передислокувала сили відносно швидко", - йдеться у статті.

Водночас у ній зазначається, що лише час покаже, чи вдасться досягти повного прориву, після якого Україна зможе наблизитися до мети розрізати сухопутний міст, що з’єднує анексований Кримський перешийок із південними українськими територіями, окупованими росією.

"Однак той факт, що з початку контрнаступу на початку червня українським військам вдалося повернути лише 108 квадратних кілометрів окупованої території, викликає обережність. Крім того, Пентагон песимістично дивився на перспективи контрнаступу ще до його початку", - пише видання.

Politico згадує, як у листопаді минулого року високопоставлений генерал Сполучених Штатів Марк Міллі розлютив Київ, а також деяких більш агресивних посадовців з адміністрації президента Джо Байдена, порівнявши конфлікт, який вирує в Україні, з Першою світовою війною та припустив, що ситуація зайшла в глухий кут.

"Якщо Україна не досягне значного прогресу на місцях до листопада, обережність Міллі відродиться, і цього разу вона ризикує перетворитися на хор, коли більше людей сумніватимуться, чи можна виграти цю війну", - йдеться у статті.

Politico пояснює, чому західні союзники не поставили заводи на воєнні рейки, як це було під час Першої світової війни, чому вони діяли зволікали з поставками боєприпасів і систем озброєння Україні: "Частково причиною була спроба досягти одностайної згоди між союзниками; іншим був страх, хоч і віддалений, ядерної ескалації та супутня оцінка того, що для зменшення цього ризику необхідне ретельне калібрування. Але іншим ключовим фактором було те, що в глибині душі союзники України ніколи насправді не відчували, що їхні власні демократичні долі поставлені на карту".

"США зробили достатньо, щоб запобігти перемозі росії, але не настільки, щоб дозволити росії поразку", — цитує видання Джеймса Ніксі з Лондонського Королівського інституту міжнародних відносин.

"Росія та Україна мають одну спільну рису — їхні союзники не вірять, що жодна зі сторін зможе забезпечити повну перемогу", - пише Politico.

У статті зазначається, що переговори між Україною і рф — це дуже неоднозначна справа. По-перше, потрібно, щоб український президент Володимир Зеленський і російський Володимир Путін погодилися на переговори.

"Путін цілком може погодитися на початок переговорів, але ми бачили, як обернулися переговори з ним — і його похмурим міністром закордонних справ Сергієм Лавровим — раніше. Для російського лідера переговори — це лише ще одна зброя війни, яка використовується для того, щоб відволікти увагу, загальмувати, дати час для маневру для досягнення військових і дипломатичних цілей і заманити в пастку добронамерених і наївних", - підкреслюється у статті.

Politico наголошує, що Україні потрібен новий план, оскільки замороження війни дозволять Путіну "перетворити міжнародну слабкість на силу та зберегти владу в рф".

Нагадаємо, 4 вересня ексголова оперативного штабу міноборони ФРН, експерт Мюнхенської конференції з безпеки Ніко Ланґе заявив, що українські військові частково подолали другу лінію російської оборони, якщо вони пройдуть другу і третю лінії, у війні настане перелом.