Чехія хоче допомогти Україні провести парламентські і президентські вибори у 2024 році

Чехія хоче допомогти Україні провести вибори у 2024 році

Чехія готова допомогти Україні провести парламентські та президентські вибори у 2024 році після того, як президент України Володимир Зеленський зазначив, що знадобиться допомога західних союзників.

Про це заявив речник МЗС Чехії Деніел Дрейк EURACTIV.cz.

"Організація виборів в умовах військової агресії Росії проти України регулюється українським законодавством, і, як би складно це не було, ми віримо, що наступного року їх буде можливо організувати", — сказав Дрейк.

"Чехія готова підтримати Україну в цьому плані, але точну форму цієї допомоги можна буде обговорити лише на основі конкретного запиту української сторони", — зазначив він, додавши, що Чехія поки не отримала жодних конкретних запитів.

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан підтвердив готовність країни надати допомогу, додавши, що вимоги, висунуті Україною, сформують особливості чеської допомоги.

Речник Єврокомісії Пітер Стано також повідомив, що Україна ще не зверталася до установи з цього приводу.

"Загалом організація виборів – це справа країни, де вони проводяться. Якщо Україна звернеться до ЄС із конкретним проханням, ЄС серйозно поставиться до цього", – сказав Стано.

Нагадаємо, президент України Зеленський заявив, що голосування може відбуватися під час війни, але Україні потрібно змінити законодавство та залучити партнерів з ЄС і НАТО, які б допомогли з фінансуванням, спостерігачами і забезпеченням прозорості виборів, зокрема і на передовій.

Зеленський, відповідаючи на питання, чи він буде кандидатом, якщо вибори відбудуться у 2024 році, як це передбачено виборчим календарем, відповів: "Я не покидаю свою країну".

Заяві Зеленського передувала заява сенатора США від Республіканської партії Ліндсі Грема, який вважає, що наступного року в Україні мають відбутися вибори навіть попри війну.

У травні президент ПАРЄ Тіні Koкс заявив, що Україна має провести чесні вибори, оскільки "це її зобов'язання".

28 липня голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Конституція не забороняє проведення виборів під час дії воєнного стану. Він додав, що ця заборона міститься в законі України "Про правовий режим воєнного стану".