CNN опублікував карти і проаналізував ключові битви останньої фази війни росії в Україні

CNN опублікував карти і проаналізував ключові битви останньої фази війни росії в Україні

Контрнаступ України триває вже кілька місяців, але надії країни на швидкий і рішучий прорив давно розвіялися. Хоча неможливо отримати точну картину ситуації на місці в реальному часі, CNN звернув увагу на ключові битви останньої фази війни.

Про це йдеться у лонгріді "У пошуках прориву".

CNN нагадує, що коли росія почала вторгнення в Україну в лютому 2022 року, вона сподівалася охопити всю країну та повалити уряд за лічені дні. Ці цілі провалилися через поєднання російської гордовитості та більшого, ніж очікувалося, українського опору. Після того, як путін швидко відвів свої війська з довкола Києва та інших місць на півночі України, решту року Україна здобула значні перемоги в Харківській області на сході та Херсонській області на півдні.

"Цей рік був іншим: війська обох сторін загрузли в повільному конфлікті, якому не видно кінця. Поточні бойові дії зосереджені на півдні та сході України, українські сили намагаються прорвати оборонні лінії. У росії були місяці на підготовку. Успіх на даному етапі означає захоплення села, але не цілого міста", - пише видання.

Південний фронт

У південному регіоні Запоріжжя українським здобуткам в сільській місцевості були перешкоджає російська оборона. Московські війська всіяли землю мінними полями, укріпили позиції протитанковими ровами, пастками та окопами.

Ця територія є основною мішенню для України - просування в глиб території вздовж двох основних напрямків контратаки дало б шанс зламати російський сухопутний міст між анексованим Кримом і східним Донецьком, який контролюється Москвою з 2014 року.

Українські війська наприкінці серпня взяли під контроль село Роботине, що наблизило їх до можливості застосувати артилерію проти стратегічного центру Токмак. Але попереду ще довгий шлях.

Україна змогла відвоювати частину території біля прифронтового міста Велика Новосілка. У червні, на другому тижні контрнаступу, вона звільнила кілька сіл: Нескучне, Благодатне та Макарівку. Нещодавно він відвоював ще пару, Старомоєрське та Урожайне, але прогрес був важким. Російські війська здійснили низку контратак.

Оріхів опинився на лінії вогню, зазначає CNN. Залишаючись під контролем України, він зазнає ударів російської авіації півтонними бомбами, які idblrj падають — іноді 20 за кілька хвилин.

Розташований за 60 кілометрів на південний схід від Запоріжжя, Оріхів вклинився між військами Києва, які просувалися на південь, і російськими військами, які намагалися утримати свої позиції.

Російські оборонні укріплення та окопи в Запорізькій області України, 4 березня 2023 року Maxar Technologies

Куп'янськ

Україна намагається утримати Куп'янськ Харківської області. Російські війська окупували місто в перші дні конфлікту, потім його звільнили ЗСУ у вересні минулого року в рамках українського наступу, але тепер росія намагається захопити його вдруге.

У серпні Україна віддала розпорядження про евакуацію Куп'янська та прилеглих районів, що є найбільшою евакуацією за останні місяці та є ознакою серйозності ситуації, хоча багато цивільних осіб вважають за краще залишатися на місці.

Для українських військ Куп’янськ має стратегічне значення, наголошує CNN, щоб не дати росії отримати доступ до сусідньої річки Оскіл, де через неї набагато легше переправитися, ніж південніше.
 

Нижче знаходиться фронт на Луганщині.

Східний фронт

Наразі східне місто Бахмут перебуває під контролем росії після важкої дев’ятимісячної битви, тоді як Україна продовжує утримувати деякі райони на південно-західній околиці міста.

"Однак Україна каже, що битва не закінчилася, і продовжує боротися за місто. Роблячи це, вони змушують росію ввести більше військ у цей район, відтягуючи їх від інших фронтів", - зазначає CNN.

Одна з ключових цілей України в Бахмуті – отримати контроль над залізницею, щоб після її ремонту вони могли поповнювати запаси в цьому районі, пише CNN.

Значна частина Донецької та Луганської областей утримується підтримуваними росією сепаратистами понад дев'ять років.

Місто Авдіївка Донецької області, яке залишається під контролем України, опинилося на передовій запеклих боїв. Місто було значною мірою зруйноване, а більшість його населення втекло.

"Годинник для України цокає: осінь приносить погіршення погоди та ще складніші бойові умови.З політичних і стратегічних міркувань на Україну посилюється тиск у досягненні прориву. Київ захоче отримати якомога сильніші позиції, якщо мирні переговори колись відбудуться або якщо міцна підтримка, якою він користується на Заході, почне слабшати", - пише CNN.

Видання зазначає, що росія все ще має деякі переваги. "Російська армія значно більша за українську, і, оскільки Путін ізольований конфліктом, йому не потрібно хвилюватися через те, що він через тривалий важкий конфлікт втратить союзників. Можливо, росія зможе впоратися з розчаруванням краще, ніж Україна", - йдеться у статті.

"Яким би не був результат контрнаступу, він може мати вирішальне значення для того, як закінчиться війна", - підсумовує CNN.

Нагадаємо, британський генерал Річард Берронс назвав три сценарії закінчення війни в Україні, зазначаючи, що найвигіднішим він вважає саме третій.