Луганщина стала другою серед усіх регіонів за середнім балом у складанні НМТ

Луганщина стала другою серед усіх регіонів за середнім балом у складанні НМТ

Друге місце посіла Луганщина серед усіх регіонів за середнім балом у складанні Національного мультипредметного тесту - 2023.

Про це повідомляє освітній ресурс «Освіта.ua».

У національному мультипредметному тесті цьогоріч взяли участь 1 155 учнів із 58 шкіл регіону. Середній бал усіх учасників з Луганщини – 142,25. Склали НМТ 98 % із них.

Перше місце посіла Львівщина зі 145,44 балами, третє – Київщина (141,88).

Рейтинг областей України за результатами національного мультипредметного тесту 2023 року склав інформаційний освітній ресурс «Освіта.ua».

Вихідними даними для укладання рейтингу є результати національного мультипредметного тесту, отримані випускниками шкіл у 2023 році.

Цьогоріч тестування випускників проходило в умовах воєнного стану. Тому замість традиційного зовнішнього незалежного оцінювання, проведено національний мультипредметний тест, що передбачав виконання предметних блоків з української мови, математики та одного предмета за вибором.

Більшість регіонів України на час проведення НМТ постійно перебувала під загрозою повітряних ударів російського агресора, тому тестування тривало за складних умов. Кілька разів сесії НМТ переривалися повітряними тривогами. Також повідомлялося про кібератаки на систему тестування.

Проте, за повідомленнями Українського центру оцінювання якості освіти, зрештою учасники НМТ отримали результати для вступу до закладів вищої освіти.

"Варто також підкреслити, що значний вплив на цьогорічний рейтинг має пороговий бал «склав / не склав», який у 2023 році був встановлений заздалегідь і став для деяких предметів значно нижчим, ніж у попередні роки. Так, з української мови не подолали поріг «склав / не склав» лише 0,09% учасників (у 2021 році – 7,45 %), що вплинуло на рейтингові таблиці, оскільки в рейтингу враховуються учасники, які не подолали пороговий бал з предмета", - зазначили на порталі. 

Окрім того, учні низки шкіл через військові дії залишили свої регіони й продовжували навчання онлайн в інших областях України або за кордоном.

Ці чинники істотно вплинули на місце конкретного закладу в рейтингу закладів регіону і на місце конкретної області в рейтингу областей.

Області України в таблиці ранжовано за рейтинговим балом, який розрахований на підставі середнього значення балів національного мультипредметного тесту, отриманих випускниками шкіл кожної області у 2023 році.

Нагадаємо, семеро сєвєродончан отримали максимальні бали з НМТ-2023.