Переговори між росією та Україною були б моральною поразкою, — Financial Times

Переговори між росією та Україною були б моральною поразкою, — Financial Times

Схиляння України до переговорів з рф і погодження на її умови "ризикує заохотити інші реваншистські країни і може вселити страх у тих, хто боїться такого ж ставлення до себе, як росія ставиться до українців".

Про це у статті для Financial Times, яку цитує ZN, пише аналітик Стокгольмського центру Східноєвропейських досліджень в Інституті міжнародних відносин Швеції Андреас Умланд.

Він відзначає, що багато західних країн неоднозначно ставляться до територіальної цілісності і політичного суверенітету України. "На відміну від Києва, вони не надто переймаються стабільністю можливого припинення вогню або мирної угоди між Україною і росією. Багато хто з них, не бажаючи витрачати ресурси на довгострокову патову ситуацію, можуть почати закликати президента Володимира Зеленського погодитися на сумнівну угоду сьогодні, а не йти на принцип у кривавій і безстроковій кампанії", - пише Умланд.

Він також уточнює, що ті, хто наполягатиме на переговорах, "здебільшого не є союзниками росії, це численні праві і ліві групи на Заході, а також держави від Угорщини до Бразилії прямо чи опосередковано закликали Київ піти на поступки Москві заради досягнення миру"

Умланд нагадує, що після здобуття незалежності в серпні 1991 року пострадянська Україна серед всього іншого стала не лише повноправним членом ООН, але й учасником Ради Європи, ОБСЄ та Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

"З цієї причини російська анексія українського Криму в 2014 році вже створила фундаментальну проблему для міжнародного співтовариства держав", - пише він.

"Який авторитет і легітимність матимуть ООН і європейський порядок безпеки, якщо росії дозволять порушувати десятки своїх двосторонніх і багатосторонніх зобов'язань в рамках міжнародних договорів і організацій? Треті країни, які приймуть і легітимізують угоду, що призведе до чистого виграшу росії, не лише зневажатимуть політичний суверенітет і територіальну цілісність України, але й порушуватимуть свої юридичні зобов'язання, дозволяючи Москві пожинати плоди своєї агресії", - пише Умланд.

Він підкреслює, що є небезпека того, що інші відносно потужні країни можуть "зазіхнути на своїх сусідів, маючи для цього напівправдоподібні підстави. "Чи не чекають інші території в Азії, Африці чи деінде, щоб їх "повернули додому" так само, як Крим і "Новоросію"? З огляду на цю небезпеку, чому уряди відносно слабких країн світу продовжують покладатися на міжнародне право для захисту своїх кордонів, територій і незалежності? Якщо західні уряди дають зрозуміти, що на них не можна розраховувати як на стійких захисників міжнародного порядку, то це послаблює ці інститути", - пояснює автор.

Умланд наполягає, що поки триває збройна агресія росії проти України, немає іншого способу протистояти їй, окрім як відповідати силою на силу. Це повністю відповідає міжнародному праву загалом і статті 51 Статуту ООН зокрема. Компроміси, поступки та інші поблажки державі-агресору - це не шлях до міцного миру.  Він наголошує, що ті, хто закликає Київ до таких переговорів, повинні враховувати всі наслідки такого курсу дій і не лише для України, але й для вразливих держав далеко за її межами.

Нагадаємо, американський бізнесмен Ілон Маск прокоментував інформацію про те, що в 2022 році він завадив атакам ЗСУ на російський воєнний флот у Криму. Також Маск закликав рф і Україну до перемир'я.