Борис Джонсон розкритикував союзників України за зволікання у наданні зброї: "Чого, в біса, ми чекаємо"

Борис Джонсон розкритикував союзників України за зволікання у наданні зброї: "Чого, в біса, ми чекаємо"

Експрем'єр Великої Британії Борис Джонсон написав дві схожі статті, в яких розкритикував як Британію, так і інших союзників України через зволікання у наданні зброї.

У статті для видання Spectator Джонсон розповів про поранених воїнів ЗСУ, які втратили кінцівки і змушені проходити довготривале відновлення, щоб знову впевнено почуватися у соціумі.

"Ця війна породила близько 20 000 українців з ампутованими кінцівками, більшість з них у збройних силах; і дикість настільки велика, що щотижня ці реабілітаційні та реабілітаційні центри отримують десятки нових. Майте також на увазі, що мені майже напевно показали тих, хто найбільше здатний до будь-якого видужання взагалі, і будуть інші, чиє фізичне каліцтво чи психічна травма ще гірші", - підкреслив він.

Джонсон додав, що під час нещодавнього відвідання України, він досліджував настрої поранених бійців і цивільних українців і заявив, що попри травми війни українці не збираються складати зброю і не підтримують ідею укладання угоди з путіним.

"Вони вважають ідею переговорів смішною. Протягом останніх кількох днів я робив усе можливе, щоб дослідити їх з цього приводу, але я не помітив жодного ослаблення рішучості українців. Вони не розуміють, як вони можуть обміняти землю на мир, тому що вони не розуміють, як вони можуть повірити жодному слову Путіна. Євген Пригожин думав, що домовився з Путіним – і це йому не зовсім допомогло", - нагадав Джонсон.

Він підкреслив, що не розуміє, чому союзники зволікають і не надають Україні всю необхідну зброю.

"Є лише одна річ, яку вони (українці, - ред.)хочуть від нас, а це зброя, щоб завершити роботу, і тому я просто не розумію, чому ми продовжуємо зволікати. Чому ми завжди такі повільні? Як ми можемо дивитися цим людям в очі і пояснити затримку? Протягом усієї цієї війни ми недооцінювали українців і переоцінювали путіна, і ми робимо те саме сьогодні", - наголосив Джонсон.

У статті для The Times Джонсон звинуватив свого наступника Ріші Сунака та інших лідерів у затягуванні з постачанням зброї в Україну, заявивши, що Захід все ще недооцінює здатність Києва "завершити роботу". Нападаючи на Сунака, колишній прем’єр-міністр сказав, що Британія досі внесла лише "частку" того, що зробили Сполучені Штати для України.

"Чого, в біса, ми чекаємо, щоб надіслати більше зброї", - запитує Джонсон.

Нагадаємо, Велика Британія була першою країною, яка передала Україні далекобійні ракети Storm Shadow. Інші союзники, США і Німеччина, досі зволікають із передачею ATACMS і Taurus.

Попри підтримку України Німеччина не поставляє ЗСУ далекобійні ракети Taurus. Bild пише, що канцлер Німеччини Олаф Шольц не погоджує передачу Україні далекобійних ракет Taurus з трьох причин: з одного боку, він хоче дочекатися рішення президента США Джо Байдена щодо ракет ATACMS, але з іншого боку стверджує, що ракети Taurus мають сенс лише після поставки літаків F16.

Але найголовніша причина - побоювання Шольца, що Україна почне бити ракетами Taurus по території рф.

Президент Володимир Зеленський сподівається, що ЗСУ отримають ракети ATACMS восени, щоб не робити паузу у контрнаступі. Але й досі ніяких гарантій немає.

Також нагадаємо, що генерал військово-повітряних сил у відставці Філіп Марк Брідлав розкритикував адміністрацію президента США Джо Байдена, яка не надає Україні ATACMS і довгий час гальмувала питання з F-16.