Україна просить Німеччину припинити постачання обладнання для зброї, яке прямує до рф, — Bloomberg

Україна просить Німеччину припинити постачання обладнання для зброї, яке прямує до рф, — Bloomberg

Національне агентство з питань запобігання корупції написало владі Німеччини та баварській компанії, щоб припинити постачання до росії висококласного обладнання, яке використовують виробники зброї.

Про це пише Bloomberg з посиланням на лист, з яким ознайомилася редакція.

НАЗК повідомив уряд Німеччини про те, що "верстат з ЧПК виробництва Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH прямує на завод у росії через Туреччину". Обладнання має надійти пізніше цього місяця.

"Верстат з ЧПК, який використовує комп’ютерні інструменти для виготовлення точних інструментів, необхідний для виробництва осколково-фугасних снарядів, які використовуються російськими військами в Україні", - йдеться у документах, які цитує агенція.

"Зрозуміло, що як тільки обладнання досягне росії, ми мало що зможемо зробити, щоб запобігти її використанню у військових цілях росією: час має важливе значення", - написало НАЗК.

Вимога України підкреслюється стурбованістю тим, що росія обійшла санкції Європейського Союзу щодо імпорту забороненого обладнання, яке використовується у військових цілях, і отримує його через такі країни, як Туреччина та Об’єднані Арабські Емірати.

"Подорож обладнання зі Стамбула до російського порту на північно-східному узбережжі Чорного моря, розкриває виклики, з якими стикається влада ЄС у застосуванні обмежень щодо росії, спрямованих на послаблення її обороноздатності", - пише Bloomberg, зазначаючи, що цей маршрут незалежно не перевірений.

Також НАЗК України написав виробнику обладнання — компанії Spinner. Зазначається, що немає жодних припущень про правопорушення або знання з боку компанії про те, що її продукція опиниться в росії. 

"Верстат з ЧПК був завантажений на вантажівку в Туреччині 30 серпня, готуючись до транспортування на поромі в порт на північно-східному узбережжі Чорного моря, а звідти відправиться на ВАТ "Сєровський механічний завод" у росії, документи", - пише видання з посиланням на документи.

Російський виробник боєприпасів пов'язаний з "Ростехом", державним оборонним конгломератом, перебуває під санкціями Європи та США.

Нагадаємо, за даними The New York Times, росія зуміла подолати санкції та експортний контроль, запроваджений Заходом, щоб збільшити виробництво ракет за межі довоєнного рівня, зробивши Україну особливо вразливою для посилених атак у найближчі місяці.

Західні офіційні особи також вважають, що росія збирається виробляти два мільйони артилерійських снарядів на рік — це вдвічі більше, ніж до війни. В результаті цього поштовху росія зараз виробляє більше боєприпасів, ніж Сполучені Штати та Європа. Загалом Кусті Сальм, високопоставлений чиновник міністерства оборони Естонії, підрахував, що нинішнє виробництво боєприпасів у росії в сім разів перевищує виробництво Заходу.

Читайте також: В Євросоюзі розгортається боротьба за 12-й пакет санкцій проти росії, — Bloomberg