В Євросоюзі розгортається боротьба за 12-й пакет санкцій проти росії, — Bloomberg

В Євросоюзі розгортається боротьба  за 12-й пакет санкцій проти росії, — Bloomberg

Європейський Союз готується до боротьби за те, що має бути включено до його 12-го пакету санкцій проти рф через війну в Україні. G7 просувається вперед із планом щодо заборони закупівель алмазів у Москві.

Про це пише Bloomberg з посиланням на свої джерела

Нові заходи проти росії, які можуть бути представлені вже наступного місяця, ймовірно, включатимуть версію ЄС про майбутню заборону закупівлі в рф алмазів, як пропонує G-7 і, можливо, довгоочікувану пропозицію використати прибутки, отримані від заморожених активів центрального банку, для допомоги Києву. 

"Група держав-членів, включаючи Польщу та країни Балтії, хочуть піти ще далі, сказали посадовці, які побажали не називати своїх імен у конфіденційному питанні. Група закликала до додаткових санкцій щодо СПГ та ІТ-послуг серед заходів, які вони хотіли б бачити в новій санкційній пропозиції", - повідомляє видання.

Група країн також закликала ввести обмеження на ядерний сектор росії. Але ці спроби неодноразово зустрічали опір, занадто багато держав-членів виступають проти. Деякі країни стверджують, що санкцій залишилося небагато, на тлі закликів забезпечити дотримання існуючих обмежень.

Попередні спроби накласти санкції на російські дорогоцінні камені в Європі наштовхнулися на опір провідних країн-імпортерів, таких як Бельгія.

Bloomberg зазначає, що новий санкційний пакет може надійти в першій половині жовтня або бути оголошений під час саміту ЄС-США, запланованого на наступний місяць, дата зустрічі ще не визначена.

Будь-який новий пакет також, ймовірно, включатиме подальші кроки для придушення можливості росії обійти санкції ЄС через треті країни, такі як Об’єднані Арабські Емірати та Туреччина.

Крім того, у рамках обговорень найближчими тижнями комісія висуне пропозиції щодо запровадження податку на надприбуток від прибутків, які заморожені активи російського центрального банку генерують у розрахункових центрах, попри спротив з боку Європейського центрального банку рф.

Нагадаємо, за даними The New York Times, росія зуміла подолати санкції та експортний контроль, запроваджений Заходом, щоб збільшити виробництво ракет за межі довоєнного рівня, зробивши Україну особливо вразливою для посилених атак у найближчі місяці.

Західні офіційні особи також вважають, що росія збирається виробляти два мільйони артилерійських снарядів на рік — це вдвічі більше, ніж до війни. В результаті цього поштовху росія зараз виробляє більше боєприпасів, ніж Сполучені Штати та Європа. Загалом Кусті Сальм, високопоставлений чиновник міністерства оборони Естонії, підрахував, що нинішнє виробництво боєприпасів у росії в сім разів перевищує виробництво Заходу.