У Міжнародному суді в Гаазі союзники України підтримали її позов проти рф щодо геноциду

У Міжнародному суді в Гаазі союзники України підтримали її позов проти рф щодо геноциду

Понад десяток європейських держав, а також Австралія та Канада звернулися 20 вересня до Міжнародного суду ООН з проханням визначити юрисдикцію у справі, порушеній Києвом про те, що росія зловживала Конвенцією про геноцид, щоб забезпечити привід для вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Reuters.

Німеччина повідомила суддям, що країни "твердо вірять", що суд має юрисдикцію. Представник Німеччини Вібке Рукерт сказала, що її країна сильно зацікавлена ​​в тому, як тлумачиться угода про геноцид "не в останню чергу з огляду на наше минуле".

Нагадаємо, офіційний Київ подав заяву до Міжнародного суду ООН 26 лютого 2022 року - через два дні після початку повномасштабного військового вторгнення рф. 18 вересня суд поновив слухання позову. На даному етапі визначається, чи може суд розглядати цей спір по суті.

По-перше, українська сторона категорично заявляє, що на її території не було геноциду, через який росія, за словами її президента володимира путіна, вторглася в Україну. "російська федерація неправдиво стверджує, що в Луганській і Донецькій областях України мали місце акти геноциду, і на цій підставі визнала так звані "Донецьку народну республіку" та "Луганську народну республіку", а потім оголосила й розпочала "спеціальну військову операцію" проти України", - ідеться в позові.

По-друге, Київ просить суд "установити, що росія не має законних підстав вживати заходів на території України і проти неї з метою запобігання та покарання за нібито геноцид".

По-третє, українська сторона сама звинувачує рф у "плануванні актів геноциду в Україні" і стверджує, що росія "навмисно вбиває представників української національності та завдає їм серйозних каліцтв".

Слухання в суді Гааги відбуватимуться з 18 до 25 вересня в публічному режимі. 

18 вересня росія попросила суд відхилити справу, стверджуючи, що Москва насправді не посилалася на Конвенцію про геноцид, коли використовувала термін "геноцид".

Близько 32 держав звернуться до суду, усі на підтримку України, яка хоче, щоб суд продовжив роботу і розглянув справу по суті та визнав, що росія повинна виплатити репарації.

Конвенція визначає геноцид як злочини, вчинені "з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову чи релігійну групу людей".