"Укренерго" готується до нової масованої хвилі російських атак по енергосистемі

"Укренерго" готується до нової масованої хвилі російських атак по енергосистемі

В "Укренерго" не можуть стверджувати, що сьогоднішній ракетний обстріл є новою масованою хвилею атак на енергосистему, але готуються до такого сценарію.

Про це заявив голова НЕК Укренерго Володимир Кудрицький.

Він зазначив, що сьогодні, 21 вересня, окремі енергетичні об’єкти в Центральному та Західному регіоні зазнали пошкоджень в результаті російської масованої ракетної атаки.

"Енергопостачання в магістральній мережі Укренерго відновлено. Триває заживлення побутових споживачів мережами обленерго", - написав Кудрицький у Facebook.

Він зазначив, що енергетиків ця атака не застала зненацька, а підготовка і відновлення енергосистеми не припинялися з кінця минулого опалювального сезону.

"Не можна стверджувати, чи це початок нової масованої терористичної хвилі цілеспрямованих атак по енергосистемі. Енергетики не мають такої інформації і не можуть прогнозувати дії ворога. Але в нас немає ілюзій. Ми читаємо повідомлення ГУР Міноборони і знаємо, що ворог цинічний та жорстокий, всі моральні та правові рамки перейшов давно. Тому ми готуємося до будь-яких можливих сценаріїв. Те, що можна зробити для захисту споживачів та швидкого відновлення після надзвичайних ситуацій зроблено, робиться і буде робитися далі", - запевнив Кудрицький.

Він підкреслив, що підготовка до опалювального сезону не зупиняється: "Ми вивчили досвід минулої осені-зими, маємо сценарії реагування, і тісну співпрацю з Силами оборони та місцевою владою".

Нагадаємо, армія рф під ранок, 21 вересня, атакувала Україну крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55. Усього зафіксували пуски 43 крилатих ракет із 10 літаків стратегічної авіації Ту-95мс з району західніше Енгельса. Протиповітряній обороні вдалося знищити 36 крилатих ракет.

Через наслідки атаки були часткові знеструмлення в Рівненській, Житомирській, Київській, Дніпропетровській, Харківській областях. Триває відновлення живлення споживачів.