Валовий зовнішній борг України зріс до рекордних $148,7 млрд, ― Гетманцев

Валовий зовнішній борг України зріс до рекордних $148,7 млрд, ― Гетманцев

Валовий зовнішній борг України зріс до $148,7 млрд, він включає заборгованість уряду, центрального банку, комерційних банків та підприємств.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев з посиланням на дані НБУ.

"За даними НБУ, валовий зовнішній борг, що на кінець першої половини 2023 року становив $148,7 млрд. До цього найбільший рівень валового зовнішнього боргу було зафіксовано за підсумками 2013 року $142,1 млрд.", - написав він.

Гетманцев додав, що у другому кварталі цього року у порівнянні з першим валовий зовнішній борг зріс на 6,3% (+$8,8 млрд), у річному вимірі – у порівнянні з другим кварталом 2022 року – збільшився на 17,5% (+$22,1 млрд).

"Основна причина зростання у річному вимірі – приріст зовнішньої заборгованості Уряду на 47% (+$26 млрд), тоді як зовнішня заборгованість НБУ, банків, приватного сектору (окрім міжфірмового боргу) - скорочувалась", - пояснив Гетманцев.

Але він запевнив, що попри рекордне зростання абсолютного розміру зовнішнього боргу, його відносна величина залишається контрольованою:

  • На кінець другого кварталу 2023 року НБУ оцінював відношення валового зовнішнього боргу до ВВП на рівні 92,6% ВВП. Це значно менше ніж було в розпал фінансової кризи 2015-2016 рр.
  • Основний приріст припадає на державний борг, значна частина з якого (Паризький клуб, єврооблігації, ВВП-варанти) реструктуризована і підлягає подальшій реструктуризації в рамках програми з МВФ. Впевнений, після війни Україна разом з партнерами знайде справедливе рішення для розв’язання проблеми неринкового зростання зовнішнього державного боргу.
  • На 1 вересня рівень міжнародних резервів складав $40,4 млрд, що наразі покриває майже 100%  короткострокового зовнішнього боргу ($40,8 млрд за сумою погашення у наступні 12 місяців). Такий індикатор вважається однією з традиційних метрик достатності міжнародних резервів.

Нагадаємо, 15 вересня уряд затвердив проєкт державного бюджету на 2024 рік із доходами у 1,560 трлн грн та видатками – у 3,108 трлн грн.