В Україні з'явився новий вид кримінального покарання — пробаційний нагляд: що він означає

В Україні з'явився новий вид покарання — пробаційний нагляд: що він означає

Президент Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів щодо удосконалення видів кримінальних покарань в умовах воєнного стану.

Йдеться про закон №9185, який вводить в Україні нове покарання — пробаційне спостереження (нагляд).

Закон включає пробаційний нагляд в систему кримінальних покарань, як вид покарання, яке передбачає комплексний вплив на правопорушника без ізоляції від суспільства протягом 1-5 років (1-2 роки для неповнолітніх). 

Покарання у виді пробаційного нагляду полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.

Дане покарання можливе у разі:

  • ухилення від сплати аліментів,
  • розголошення банківської таємниці,
  • домашнього насильства,
  • примусу до вступу у статевий зв'язок,
  • і ще у понад 140 випадках.

Суд покладає на засудженого до пробаційного нагляду такі обов'язки:

  1. періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  2. повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання;
  3. не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Суд може зобов'язати засудженого:

  • використовувати електронний засіб контролю і нагляду та проживати за вказаною у рішенні суду адресою;
  • дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування, пересування та проведення дозвілля;
  • працевлаштуватися або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано посаду (роботу);
  • виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою;
  • пройти курс лікування від наркотичної, алкогольної залежності, розладів психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин або захворювання, що становить небезпеку для здоров'я інших осіб.

Нагадаємо, народний депутат фракції “Слуга народу” Сергій Гривко зареєстрував проєкт закону, яким пропонує мотивувати 50 тисяч в’язнів генерувати електроенергію через велогенераційні установки. Якщо впродовж місяця вони будуть виконувати норми визначені Міністерством юстиції, то термін ув’язнення зменшиться на три дні, але не більше десяти місяців в рік. На його думку, за рік засуджений може зменшити свій термін ув’язнення на 30 днів.