Washington Post пояснив, чому війна рф в Україні спровокувала кінець невизнаного Нагірного Карабаху

Washington Post пояснив, чому війна рф в Україні спровокувала кінець невизнаного Нагірного Карабаху

Російські миротворці не змогли завадити Азербайджану здійснити наступ і заблокувати Нагірний Карабах. Аналітики припускають, що це частково є наслідком триваючої війни рф в Україні.

Про це пише The Washington Post, зазначаючи, що до того ж Кремль не приховує своєї зневаги та недовіри до президента Вірменії Нікола Пашиняна.

Він прийшов до влади у 2018 році на тлі антиурядових протестів проти корумпованого режиму, який підтримує росія. Після вторгнення росії в Україну Пашинян намагався прискорити поворот Вірменії на Захід за допомогою кроків, які включали транш гуманітарної допомоги Києву та заплановані військові навчання зі Сполученими Штатами.

Раніше цього місяця Пашинян сказав провідній італійській газеті, що ставки Вірменії на Москву були стратегічною помилкою для Єревана.

"Росія не має ресурсів, щоб змусити всіх налякати нею, як могла раніше", — сказав New York Times російський експерт з Кавказу Олександр Атасунцев . "Росія має одну велику мету — вона хоче перемогти в Україні і готова багато чим пожертвувати заради цього, в тому числі союзниками". Він додав, що після російського вторгнення Москва "більше не може відігравати стримуючу роль" деінде по сусідству.

"Немає жодного способу інтерпретувати це якось інакше, окрім сигналу "в обличчя росії", — сказав Foreign Policy Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень Одеського національного університету імені Мечникова в Україні, жестом показуючи на як один із найближчих пострадянських союзників Кремля відійшов. "Це показує, як вторгнення росії дало жахливий результат. Для України це важливо: щоб посилювалася ізоляція росії".

Нагадаємо, невизнана Нагірно-Карабаська республіка (Арцах), проголошена 2 вересня 1991 року на законній території Азербайджану, припиняє своє існування з 1 січня 2024 року. Президент Нагірно-Карабаської республіки Самвел Шахраманян наказав "розпустити всі державні установи та організації, які перебувають у їхньому відомчому підпорядкуванні".