Ситуація біля Роботиного нестабільна, тривають бої за траншеї, – ISW

Ситуація біля Роботиного нестабільна, тривають бої за траншеї, – ISW

Ситуація на південь від Роботиного нестабільна, оскільки деякі тактично важливі польові укріплення кілька разів переходили з рук в руки.

Про це йдеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

“Геолокаційні кадри, опубліковані 30 вересня, показують, як українські війська завдають ударів по російських військах, які намагаються увійти в систему траншей приблизно за 1 км на південний захід від Роботиного поблизу дороги T0408 Роботине — Токмак. Відео, опубліковане 13 вересня, показує, що українські війська раніше займали сегменти цієї траншеї й, таким чином, схоже, втратили її під час російських контратак між 13 і 30 вересня”, – йдеться у повідомленні.

Також в Інституті вказали, що український військовий проаналізував кадри місцевості та зазначив, що згадана підконтрольна росії траншея є опорним пунктом у взаємопов’язаній системі окопів, вогневих систем і бліндажів, які знаходяться між Роботиним і Новопрокопівкою. Окопи з’єднані між собою підземними тунелеподібними спорудами й російські війська надають перевагу обороні цих позицій, які мають тактичне значення на ділянці між Роботиним і Новопрокопівкою.

В ISW також проаналізували відеоролик із геолокацією, опублікований 1 жовтня. За інформацією, він показує, як російські сили завдають удару по українській машині на південь від середини трьох траншей і приблизно в 1 км на захід від крайньої східної траншеї в системі, що свідчить про те, що українські сили контролюють крайню східну траншею та намагаються просунутися на захід, щоб відбити її, решту дві траншеї та сполучені бліндажі та вогневі позиції.

Супутникові знімки, доступні на ринку, кажуть аналітики, показують, що російські сили знищили цю машину між 25 і 28 вересня, вказуючи на те, що російські сили відбили українську атаку та відновили російські позиції поблизу систем траншей наприкінці вересня.

“Повідомлення про продовження присутності російських військ у західних і центральних траншеях свідчить про те, що російські війська проводять успішні обмежені тактичні контратаки на південь від Роботиного і що тактична ситуація в цьому районі є складною та динамічною”, – підсумували в Інституті.

Нагадаємо, раніше NewYork Times повідомляв, що росія контролює більше території в Україні порівняно з початком 2023 року.