Українська журналістка втретє потрапила у російський полон в окупації: що відомо про Вікторію Рощину

Українська журналістка зникла безвісти на окупованій території: що відомо про Вікторію Рощину

Журналістка Вікторія Рощина, яка отримала престижну нагороду за сміливі репортажі про вторгнення росії в Україну, зникла безвісти на окупованій території.

Про це повідомляє The Daily Beast.

Рідні та друзі кажуть, що не чули нічого від 26-річної Рощиної з 3 серпня, коли вона поверталася на окуповану росією територію, сподіваючись ще раз повідомити про жорстокість військ вторгнення.

Її родина побоюється, що її утримують росіяни.

За словами її батька Володимира, Рощина вирушила з України до Польщі 27 липня і через три дні мала дістатися через територію росії окупованих рф територій на сході України. Коли вони рідні розмовляли з Вікторією 3 серпня, вона сказала їм, що витримала кілька днів перевірок на кордоні, але не сказала, де саме вона знаходиться.

Вперше про її зникнення українській владі повідомили 12 серпня. 21 вересня родина також подала офіційну справу про зникнення до СБУ, Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Уповноваженого з прав людини.

"Служба безпеки України підтверджує нам, що Вікторія захоплена росією. Офіційні особи кажуть нам, що в російських в’язницях багато "заморожених" українських ув’язнених, і вона може бути серед них", — сказав Рощин.

Українська юридично-консультативна група, яка надає юридичний супровід сім’ям зниклих безвісти громадян України, повідомила, що багато людей утримуються на окупованих територіях росії без офіційного статусу — цих прихованих ув’язнених називають "замороженими".

"У нас є багато так званих "заморожених" справ наших громадян, яких утримували на окупованих територіях під час війни, але російська влада не зареєструвала їх у жодному ізоляторі", – розповіла адвокат групи Євгенія Копалкіна. "Зниклих безвісти можна тримати в цих в’язницях місяцями без будь-якої допомоги адвокатів, їх неможливо знайти, якщо хтось, хто виходить на свободу, не скаже нам, що бачив їх".

Що відомо про Вікторію Рощину

Кореспондент-фрілансер Рощина працювала на видання "Громадське", коли росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Її рідне місто Запоріжжя було під артилерійським обстрілом, а сусідня Донецька область руйнувалася. Поки мільйони людей втекли з країни, Рощина продовжувала репортажі про вторгнення.

Рощина минулого року отримала нагороду Міжнародного жіночого медіа-фонду "За мужність у журналістиці", у 2022 році двічі потрапляла в полон до російських військових. Після кожного втечі вона поверталася на передову, щоб продовжувати хроніку злочинів проти людства.

"Для моєї доньки журналістика була найважливішою справою в житті, вона була дуже віддана своїй професії", — розповів Володимир Рощин. "Я просив її стишитися після першого полону, казав: "Віка, я можу заплатити тобі зарплату, тільки, будь ласка, не йди на фронт", але вона була твердою, нестримною — вона не могла перестати висвітлювати новини цієї війни на окупованих територіях для своїх читачів".

Рощина писала репортажі з окупованого Енергодара про захоплення росіянами найбільшої атомної електростанції в Європі та з Гуляйполя про життя під постійними бомбардуваннями.

Видання "УП" заявило, що Рощина була їхньою позаштатною авторкою. Головна редакторка "Української правди" Севгіль Мусаєва закликала українську владу зробити все можливе, щоб знайти журналістку.