У Москву втік начальник відділу кібербезпеки загону ДПС: починав службу в Луганську і виявився агентом рф

У Москву втік начальник відділу кібербезпеки загону ДПС: починав службу в Луганську і виявився агентом рф

Старший лейтенант Руслан Сировий, який служив у ДПС на Закарпатті, виявився агентом росії і нещодавно втік до Москви.

Працівники ДБР у співпраці з СБУ та Держприкордонслужбою заочно повідомили йому про підозру. ГУР вважає, що Сирового використають для звинувачення українських військових у буцімто продажу західної зброї для терористів ХАМАС.

ДБР зазначає, що підозрюваний є уродженцем Луганська, він прибув на службу на Закарпаття у червні 2022 року з Лисичанська.

"У серпні цього ж року його призначили начальником групи кіберзахисту відділення зв’язку одного з підрозділів кордону. Попередньо, доступу до державної таємниці військовослужбовець не мав", - повідомляє ДБР.

За оперативними даними бюро, нещодавно він у складі групи ухилянтів незаконно перетнув кордон з Угорщиною.

"І вже за декілька днів в одному з російських пабліків з’явилася інформація про те, що утікач тривалий час працював агентом спецслужб рф і зараз перебуває у Москві. Росіяни стверджували, що він вів підривну діяльність проти України й обіцяли згодом викласти велике інтерв’ю зі зрадником", - йдеться у повідомленні.

Сировому повідомили про підозру у дезертирстві (ч. 4 ст. 408 КК України). Також готується повідомлення про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді довічного ув’язнення. Наразі перевіряють контакти зрадника та його можливості щодо передачі таємних даних.

Що відомо про Руслана Сирового

Журналістка Зоя Казанжи пише, що Сировий "заполонив собою російські медіа". 

"В системі працював з 2009 року. В Луганському прикордонному законі, починав з радіотелеграфіста. Зараз він знаходиться в Москві, куди благополучно втік разом зі своєю сімʼєю.
Тепер розповідає на камери, як він довго займався підривною діяльністю і збором важливої інформації для російських спецслужб. Як допомагав "ополченцям" Донбасу", - зазначає Казанжи.

Вона пише, що Сировий визнав, що з 2014 року встановив контакт з рф, йому допоміг однокласник.

"Каже також, що завдяки даним, які він передав, було виявлено місцезнаходження 128-ї бригади. І ще називає багато чого. Не хочу навіть писати. Росіяни стверджують, що завдяки цьому Сировому, вдалось отримати доступ до багатьох закритих баз і вузлам звʼязку прикордонників. Називають "наш разведчик", - додала вона.