Іран "цілує чола та руки" організаторам і розробникам плану нападу на Ізраїль

Іран "цілує чола та руки" організаторам і розробникам плану нападу на Ізраїль

Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї назвав напад терористичної організації ХАМАС на Ізраїль "відважною і жертовною ініціативою палестинців".

Про це йдеться у його заяві на офіційній сторінці у Twitter

"Ми цілуємо чола та руки розумних натхненників операції "Шторм Аль-Акса" (операція нападу на Ізраіль, - ред.), а також палестинську молодь, і ми пишаємося ними. Що стосується тих, хто каже, що це спричинили не палестинці, то вони не знали палестинського народу", - йдеться у заяві.

"Відважна і жертовна ініціатива палестинців була водночас відповіддю на злочини ворога-узурпатора, які тривали роками. Ці злочини посилилися в останні місяці, і винуватцем є нинішній уряд узурпаторського сіоністського утворення", - заявив Хаменеї, говорячи про уряд Ізраілю.

Нагадаємо, 8 жовтня видання The Wall Street Journal із посиланням на джерела писало, що спланувати напад на Ізраїль бойовикам ХАМАС допомогли іранські спецслужби. За даними видання, Іран поділився розвідувальними даними, а офіцери іранського Корпусу вартових ісламської революції безпосередньо брали участь у розробці планів нападу

Речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі заявив, що Іран є співучасником війни в Ізраїлі, хоча Сполучені Штати не мають жодних розвідданих чи доказів, які вказують на пряму участь Ірану в атаках. 

Іран стверджує, що не допомагав угрупованню ХАМАС у нападі на Ізраїль.

Також нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський 9 жовтня, під час виступу по відеозв'язку на Парламентській асамблеї НАТО заявив, що міжнародне співтовариство має об’єднатися для боротьби як з терористичними організаціями, так і з терористичними державами, пов’язуючи тактику ХАМАС під час нападу на Ізраїль з тактикою, яку використовує росія в Україні.