США прислали у Київ спецпредставницю з відбудови України, яка має українське коріння (ФОТО)

США прислали у Київ спецпредставницю з відбудови України (ФОТО)

У Київ приїхала спецпредставниця з відбудови України Пенні Пріцкер, яку нещодавно призначив президент США Джо Байден. 

Про це повідомила у Twitter посол США в Україні Бріджит Брінк.

"Дуже тепло вітаємо Вас із поверненням до Києва, секретар Прітцкер!", - зазначила Брінк (Прітцкер на фото праворуч, - ред.).

Зазначимо, Прітцкер вже була кілька разів у Києві як міністерка торгівлі США в адміністрації президента Барака Обами.

Нагадаємо, Пріцкер на посаду спецпредставника з питань економічного відновлення України призначена 14 вересня. Як заявили у Білому домі, Пріцкер керуватиме зусиллями США, щоб допомогти відновити українську економіку, працюючи в тісному контакті з українським урядом, союзниками, міжнародними фінансовими установами.

У Держдепі США наголошували, що великий досвід роботи в приватному секторі, служба на посаді міністра торгівлі США та глибокі особисті зв'язки з Україною та українською діаспорою роблять Пріцкер унікально кваліфікованою для виконання цього завдання.

New York Times повідомляв, що вона приїде в Україну, щоб оцінити стан економіки та зустрітися з політичними й бізнесовими лідерами.

Пріцкер походить із відомої чиказької бізнесової родини із давніми зв’язками та впливом у Демократичній партії, повідомляє Голос Америки. На посаді міністерки торгівлі в адміністрації Барака Обами, вона кілька разів відвідала Київ і працювала з українським урядом над питаннями реформ, залученні інвестицій та координації з урядами країн-партнерів.

Інтерес Пріцкер до України має також особистий вимір, адже її родина “втекла від переслідувань у царській росії на території сучасної України наприкінці 1800-х, і вона відчуває зв’язок із цією країною”.

Список реформ від США, які має провести Україна

25 вересня стало відомо, що Білий дім направив органам влади України лист із переліком реформ, які Київ має провести. Спочатку про це повідомила "Українська правда" з посиланням на джерела і опублікувала повний переклад вимог.

"УП" написала, що заступник радника адміністрації президента США з нацбезпеки з питань міжнародної економіки Майк Пайл надіслав на адресу Координаційної платформи донорів лист із переліком реформ, які має провести Україна для продовження надання їй допомоги.

Згодом інформацію про перелік реформ підтвердило посольство США в Україні і оприлюднило відповідну заяву, але про умови виконання реформ у заяві не йшлося.

27 вересня у Білому домі заявили, що список "пріоритетних реформ" для України не є умовою подальшої військової допомоги країні, а також зазначили, що попередня інформація, поширена у ЗМІ, не є коректною.

28 вересня українська сторона передала послу США Бріджит Брінк Концепт посилення стійкості демократії в Україні у відповідь на пропозиції Штатів щодо реформ в Україні.