США витратять $700 млн на модернізацію українських портів, пунктів пропуску і залізниці

США витратять $700 млн на модернізацію українських портів, пунктів пропуску і залізниці

США планують вкласти $700 млн у модернізацію українських портів, пунктів пропуску і залізниці.

Про це повідомив міністр розвитку громад і територій Олександр Кубраков за підсумками зустрічі із спецпредставницею США з відбудови України Пенні Пріцкер.

За його словами, "є спільна мета — відбудувати Україну краще, ніж було". Кубраков розповів, що вирішили зосередитися на трьох складових: 

  • Перше — експортна логістика та транспорт.

Маємо модернізувати українські пункти пропуску, порти та залізницю. Це покращить логістику та збільшить експортну спроможність. США планують надати для цього майже $700 млн.

  • Друге — енергетика.

Ретельна підготовка до зими та захисту від агресора. Говоримо про інвестиції у відновлення енергетичної мережі.

  • Третє — муніципальна інфраструктура.

Відновили водопостачання та каналізацію у восьми містах для майже 1 млн осіб. Впроваджуємо 46 об’єктів у 28 містах, які обслуговують понад 800 тис. осіб.

"Далі розмінування та розвиток агросектору. Усі ці сфери мають бути готові до приватної ініціативи та капіталу. Вже створена Спільна робоча група для напрацювання моделі співпраці для переходу до реалізації конкретних проєктів", - додав Кубраков.

Нагадаємо, 16 жовтня у Київ приїхала спецпредставниця з відбудови України Пенні Пріцкер, яку нещодавно призначив президент США Джо Байден.  

Як заявили у Білому домі, Пріцкер керуватиме зусиллями США, щоб допомогти відновити українську економіку, працюючи в тісному контакті з українським урядом, союзниками, міжнародними фінансовими установами.

У Держдепі США наголошували, що великий досвід роботи в приватному секторі, служба на посаді міністра торгівлі США та глибокі особисті зв'язки з Україною та українською діаспорою роблять Пріцкер унікально кваліфікованою для виконання цього завдання.

New York Times повідомляв, що вона приїде в Україну, щоб оцінити стан економіки та зустрітися з політичними й бізнесовими лідерами.