Голова Нацбанку заявив, що ніхто не контролюватиме фінанси ексчиновників пожиттєво

Голова Нацбанку заявив, що ніхто не контролюватиме фінанси ексчиновників пожиттєво

Голова Національного банку Андрій Пишний роз'яснив норми ухваленого закону про посилення фінансового моніторингу PEP (політично значущих осіб).

Він заявив, що ексчиновників і їхні родини "не каратимуть пожиттєвими перевірками фінансів".

Пишний зазначив, що фінмоніторинг здійснюється до усіх клієнтів банків, а PEP (як і іншим клієнтам) може бути присвоєний і низький, і середній, і високий рівень ризику. За його словами, високий рівень ризику призначається тільки іноземним РЕР.

"Навіть якщо до вас застосовуються посилені процедури фінмоніторингу, це не означає, що вони є безстроковими. Про що йдеться в законі? Через 12 місяців після того, як РЕР перестав виконувати визначні публічні функції і банк впевнився, що ризиків, властивих РЕР, немає (рівень впливу, обсяг повноважень у минулому, зв’язок між минулими та чинним повноваженнями), його операції є зрозумілими, застосовуватимуться звичайні процедури фінмоніторингу як до будь-якого іншого клієнта. Ніхто не збирається карати РЕР якимись пожиттєвими посиленими перевірками", - зазначив Пишний.

Він також спростував інформацію про те, що банки відмовлятимуть PEP в обслуговуванні та блокуватимуть операції. "Тому можу повторити іще раз сказане банкам, що НБУ надалі не потерпить підходу, коли найкращий спосіб уникнути клопоту з РЕР, це взагалі відмовити їм в обслуговуванні", - додав Пишний.

Нагадаємо, 17 жовтня парламент ухвалив законопроєкт №9269-д про посилення фінансового моніторингу PEP (політично значущих осіб). Народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос") пояснив, що тепер в Україні замість трьох років після посади, топ-посадовці (PEP) будуть фактично мати довічний статус тих, хто підлягає фінмоніторингу.