Власенко розповів, скільки росіян приїхало керувати у Сєвєродонецьку громаду

Власенко розповів скільки росіян приїхало керувати у Сєвєродонецьку громаду

На окуповану Луганщину приїхало багато росіян, також на керівних посадах з’являються колаборанти, які виїхали за межі області у 2014 році.

Про це в ефірі “Українського радіо” повідомив начальник Сєвєродонецької РДА Роман Власенко.

“Тут є різні тенденції. Я скажу в цілому по Луганщині. Якщо ми говоримо про, умовно, державну владу, то тут, дійсно, “понаєхало” росіян: експертів та спеціалістів, як вони називають. Якщо ми говоримо про місцеве самоврядування, це те, що відбувались вибори, то тут більш-менш є місцеві. По Сєвєродонецькому району можна сказати, що просто “повспливали” ті окупанти та колаборанти, які виїхали у 2014-му році і перебували або в росії, або на старих окупованих територіях Луганщини. І зараз вони тут з’являються у якості чи голів, чи заступників голів, чи просто депутатів”, – розповів він.

Щодо силовиків Власенко зазначив, що відбувається теж певна асиміляція, русифікація. Приїжджають фахівці з рф. І на державних рівнях, регіональних теж з’являються росіяни.

При цьому керівник Сєвєродонецької РДА каже, що відсоток людей, колишніх чиновників, які пішли на співпрацю з окупантами, у Сєвєродонецькому районі буде найменший.

“Реально – декілька відсотків чиновників, які там залишились або поїхали на ту територію. Тому що більшість людей виїхали, і виїхали свідомо. Але й залишались свідомо. Я думаю, що більше залишилося зі Старобільського, Сватівського. Можливо, ще зі Щастинського (районів - ред.)”, – вважає Власенко.

Він також додав, що мотивація у цих людей різна: “Яка у них мотивація – питання відкрите. Хтось потайки і був тих поглядів. Хтось, можливо, не міг реалізувати себе і через це пішов у владу там. Хтось - з остраху... просто боялись, що буде якась розправа”.

Нагадаємо, “мером” окупованого Сєвєродонецька призначили колишнього окупаційного керівника з Брянки Микола Моргунов. Його заступницею стала колишня працівниця Луганської ОВА Яна Силкіна. У вересні 2022 року за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об’єднаних сил їй заочно повідомили про підозру у колабораційній діяльності.

Читайте також: Які династії луганських колаборантів балотуються на російських виборах у "лнр".